Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rengeteg élmény 24 óra alatt

Szöveg: Kapás Viktor István főhadnagy | Fotó: Nagy Gábor, Kapás Viktor István főhadnagy |  2023. március 27. 16:23

Először szervezett az MH Altiszti Akadémia 24 órás, a katonai mindennapokat bemutató programot civilek számára március 23–24-én. A rendezvényen összesen 74, előzetesen regisztrált, 16 és 35 év közötti érdeklődő – köztük több kadét – vett részt.

A „Legyél 24 órára Acélkocka” elnevezésű esemény célkitűzése volt, hogy maximum 100 fő részére lehetőséget adjon betekinteni az akadémián tanuló „acélkockák” mindennapjaiba. Ezzel is segítve a fiatalok katonai pálya felé való orientálását. A szigorú fegyelmet, a vezetett és kötött napirendet, az élelmezési- és elhelyezési körülményeket első kézből megismerve, a program résztvevői egy pontos képet kaptak arról, hogy mire kell számítaniuk, ha a Magyar Honvédség kötelékében képzeli el a jövőjüket.

A március 23-án, a helyőrségi nyílt napra való megérkezést és szálláselfoglalást követően megtekintették a különböző statikus- és dinamikus bemutatókat, majd ezután következett a szükséges katonai felszerelések átvétele.

Acélkocka_nyílt_nap (12)

A program hivatalosan a 16 órától megtartott munka-, tűz- és környezetvédelmi oktatással kezdődött, majd további négy foglalkozási helyen behatóbban is megismerkedhettek a kézifegyverekkel (amelyeket szét- és össze is szerelhették), közelről megvizsgálhatták a BTR-80 típusú harcjárművet, a T-72 harckocsit, és az UNIMOG tehergépjárművet is. Mindemellett megtekintették a szerelő szakképzéseken alkalmazott hegesztő szimulátort, valamint kaptak túléléssel kapcsolatos értékes információkat, külföldi élménybeszámolókat a túlélés-elkerülés-ellenállás-kiemelés (SERE) kiképzőitől. A továbbiakban pedig az MH Kiber és Információs Műveleti Központ állományától „kibertudatossággal” kapcsolatos ismereteket szerezhettek, amelyek egyre nagyobb szerepet kapnak a mindennapokban. Estére az egész napos aktivitás kellő fáradtságot eredményezett, majd a vacsorát követően az esti napirend szerinti takarodó következett.

Acélkocka_nyílt_nap (19)

A másnap reggeli 5:30-as ébresztő után, akárcsak a képzésen lévő acélkockák reggeli tornával indították a napot. A bemelegítés és erősítő feladatok mellett, közel 1,5 kilométer  futással az állóképességüket is tesztelhették. A tisztálkodást és reggelit követően az alakulótér és környékén alapvető alaki fogásokat, mozdulatokat gyakorolhattak. Ezután került sor a Művelődési Ház színháztermében egy fórumbeszélgetésre, ahol a résztvevők beszámoltak arról, hogy hogyan élték meg az elmúlt 24 órát, milyen élményeket és tapasztalatokat szereztek.

A rendezvény zárásaként Frankó Imre ezredes, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka és Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa adták át a program teljesítését igazoló okleveleket, illetve szakaszonként a legelhivatottabbak tárgyjutalomban is részesültek.

Címkéknyílt nap