Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülőnap: amit feltétlenül tudni érdemes

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. augusztus 8. 10:14

Augusztus 16-án és 17-én ismét nemzetközi repülőnap lesz Kecskeméten. A szervezők részéről Vida Károly a honvédelem.hu-nak elmondta: ha jó lesz az idő, nézőcsúcsot dönthet a rendezvény, s a látogatók száma meghaladhatja a 100 ezret is. Egy ekkora eseményen az egyik legfőbb probléma a közlekedés.

Az augusztus 16-17-ei repülőnapra érkezőknek elsőként azt tanácsolta Vida Károly, hogy mindenben hagyatkozzanak a rendőrök és forgalomirányítók jelzéseire. A szakember kiemelte: a rendezvény közelében két óriásparkoló is van, ahonnan ingyenes buszjáratok viszik az érdeklődőket az eseményre. A Budapestről, Nyugat- és Dél-Magyarországról érkezők akkor járnak a legjobban, ha a 90-es kilométerszelvénynél lehajtanak az M5-ről Kecskemét-Békéscsaba irányába. Itt szállhatnak át a már említett ingyenes buszjáratra, mely 10-15 perc alatt viszi el az embereket a helyszínre.

A Kelet-Magyarországról érkezőknek Vida Károly azt javasolta, hogy a 44-es utat használják, mivel onnan is buszok viszik tovább az érdeklődőket. A szakember rámutatott: ez a rendszer már két éve működik, s azért kellett bevezetni, mert bármennyire is szerették volna, de képtelenség volt megszervezni, hogy az érdeklődők mindannyian gépkocsival hajtsanak a rendezvény helyszínére. Ez nem is csoda, hiszen Vida Károly lapunknak elmondta: nézőcsúcsot várnak, s akár a 100 ezer főt is meghaladhatja a kilátogatók száma. A fizető nézők száma eddig alulról csípte a százezret, ám a hivatalból, vagy egyéb célból kilátogatókkal együtt elérte a 120-130 ezer főt is.

Vida Károly hangsúlyozta: tekintettel a program katonai jellegére, igen komoly ellenőrzésre számíthatnak a látogatók. A rendezvény biztonságáért kétezer fő felel majd. Talán a szigorú ellenőrzésnek is köszönhetően a szakember tájékoztatása szerint eddig nem fordult elő még kisebb bűncselekmény sem a repülőnapon. Persze ennek ellenére riadalomra azért volt ok. Vida Károly elmondta: volt arra példa, hogy elkallódott egy kisgyerek a tömegben. Azonban nem önmagától, hiszen utóbb kiderült: gyakorlatilag szülője feledkezett meg a poronytról, amikor sörözni indult. Ezért már évek óta arra kérik a szülőket, hogy a jegy mellé kapott karszalagra alkoholos filccel írják fel azt a mobilszámot, melyen az esetleges csellengők hozzátartozóit értesíteni lehet. Erről a belépőt tartalmazó tasakban külön is tájékoztatják a szülőket. Vida Károly hozzátette: volt, akinek ez nem adott elegendő biztonságérzetet, s a gyerek hátára a telefonszám mellé a lakcímét is felírta. A szervezők egyébként ennek ellenére a B-szektorban egy külön gyermekmegőrzőt alakítottak ki az esetleg elkallódott kicsik számára.

A két nap programja egyébként megegyezik egymással, így egy megváltott jegy vagy szombatra, vagy vasárnapra érvényes. Elővételben 3500, míg a helyszínen 4000 forintba kerül a teljes árú jegy, melynek ára 2005 óta nem emelkedett. A gyermekjegy (mely 14 éves korig érvényes) 1500 forintba kerül. A kapuk már 7 óra 30 perckor kinyílnak a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Erre szükség is lesz, hiszen az érdeklődőket 6 kapun és 4 jegyellenőrző ponton át engedik be a rendezvény helyszínére. A program során bátran készíthetnek fényképet, vagy éppen videofelvételt az eseményről. Ez alól kivételt csak a kifejezetten katonai létesítmények jelentenek.