Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tankokkal támadja Chinvalit a grúz hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. augusztus 8. 7:58

A grúz erők pénteken hajnalban harckocsitámadást indítottak Chinvali, Dél-Oszétia fővárosa ellen – közölte az Interfax moszkvai hírügynökség Eduard Kokojtit, a szakadár grúziai tartomány vezetőjét idézve.

A grúz csapatok előzőleg bekerítették a várost. Ezt megelőzően a grúz kormány amellett döntött, hogy helyreállítja az alkotmányos rendet Dél-Oszétiában.

A helyszínről érkező beszámolók szerint heves harcok zajlanak a térségben, a grúzok nagy erővel támadnak, miután tüzérségükkel lőtték Chinvalit.

A francia hírügynökség Chinvali környékén tartózkodó munkatársa arról számolt be, hogy nagyon erős robbanások dörejei hallatszottak a dél-oszét főváros felől, mégpedig 20-30 másodpercenként.

Marat Kulahmetov vezérőrnagy, a grúz, orosz és dél-oszét zászlóaljakból álló vegyes békefenntartó erők parancsnoka szerint a grúzok légicsapásokat is mértek a szakadárok állásaira. A tábornok azt mondta, hogy 5 Sz-25-ös harci gép is részt vett a támadásban. Dmitrij Medojev, a szakadár grúziai tartomány moszkvai képviselője elmondta, hogy a konfliktusnak dél-oszét halálos áldozatai is vannak, ezen kívül sok a sebesült.

Az orosz külügyminisztérium kora reggel jelentette be, hogy Moszkva a dél-oszétiai vérfürdő feltartóztatásán fáradozik, és arra kéri a világ közösségét, hogy nyújtson neki támogatást ehhez.

A tárca közleményét Borisz Malakov szóvivő a Vesztyi-24 hírtelevízióban olvasta fel. A dokumentum szerint még nem túl késő feltartóztatni a vérfürdőt, és megállítani azt a folyamatot, amely az áldozatok számának a növekedéséhez vezet. Oroszország kérésére összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.