Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több száz hadifogoly maradványait találták meg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. augusztus 8. 7:26

Több mint 300 fogságban meghalt katona – többségükben szovjet fogságba esett németek – földi maradványait fedezték fel Rigában – közölték csütörtökön amatőr régészek. Eddig összesen 324 holttestet exhumáltak egy rigai iskola sportpályáján – közölte Talis Esmits, a kutatást végző csoport egyik tagja.

Eddig összesen 324 holttestet exhumáltak egy rigai iskola sportpályáján – közölte Talis Esmits, a kutatást végző csoport egyik tagja.
A holttesteket két méter mélyre temették el. A régészcsoport szerint összesen hatszáz hadifoglyot temettek el itt, olyanokat, akik 1944 és 1949 között a lett város három katonai kórházában hunytak el.

“A kilencvenes évek eleje óta tudtunk a tömegsírról, amikor a lett belügyminisztérium megkapta a KGB levéltárában őrzött okmányokat" – közölte Talis Esmits.
A tömegsír pontos helyét egykori szemtanúk beszámolója alapján határozták meg. “Idős hölgyek elmondták: emlékeznek egy helyre, ahol a háború után gyertyákat gyújtottak. Ott kutattunk, és meg is találtuk, amit kerestünk" – tette hozzá.
A Szovjetunió által 1940-ben megszállt Lettország 1941-ben a németek kezére jutott, majd 1944-ben a szovjetek visszahódították.
A szovjet hadsereg mintegy 3,3 millió németet ejtett foglyul, akik közül több százezren haltak meg a hadifogságban.
Talis Esmits szerint a maradványokon nem volt egyenruha, sem azonosítási jel. Az eltemetett katonák neve az archívumokban szerepelt.

Az exhumált katonák maradványait egy Riga melletti német temetőben temetik újra.