Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Riasztóak a szudáni erőszakcselekmények

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 25. 11:41

Riasztónak tartja Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, hogy Szudánban – ahol a nyáron a déli országrész független állammá válik – továbbra is erőszakos cselekmények történnek. Az uniós külügyi tanács május 24-én, kedden Brüsszelben tartott, fejlesztési kérdésekkel foglalkozó értekezlete utáni sajtótájékoztatóján Ashton felszólította az összes érintett felet, hogy hagyjanak fel az erőszakkal, tegyék lehetővé a sokat szenvedett térség békés kibontakozását.

Az EU-országok külügyminiszterei az előző napon jóváhagyták, hogy Dél-Szudán az ínséges társadalmi és gazdasági helyzet javítása érdekében 200 millió euró támogatást kapjon az uniótól. A keddi sajtótájékoztatón Andris Piebalgs EU-biztos elmondta, hogy idővel további támogatásról is lehet szó, ám mindennek előfeltétele, hogy a fejlesztési pénzek valóban oda jussanak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Ashton közölte, hogy a július 9-i függetlenségi ünnepségre ő maga is Dél-Szudánba utazik.

A keddi tanácskozáson áttekintették az EU fejlesztési támogatási politikáját. A fejlődő országok megsegítését célzó, úgynevezett tengerentúli fejlesztési támogatás (ODA) összege tavaly elérte az 53,8 milliárd eurót, ami 4,5 milliárd eurós növekedést jelent 2009-hez képest. Ez az összeg az EU-országok összesített bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 0,43 százalékát teszi ki. Az unió a világ legnagyvonalúbb fejlesztéstámogatójának számít: a globális ODA-források 58 százalékát nyújtja, miközben a világ GDP-jének csupán mintegy egynegyedét állítja elő.