Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindig a kék úton

Szöveg: Rácz Tünde |  2019. április 22. 18:22

Ki ne emlékezne a Másfélmillió lépés Magyarországon című ismeretterjesztő sorozatra, amit 1979-ben Rockenbauer Pál a Magyar Televízió munkatársaival forgatott? Ott ültünk a készülék előtt, és álmodoztunk, hogy egyszer de jó lenne végigjárni az Országos Kéktúra útvonalát…

https://honvedelem.hu/kiadvanyok/magyar_honved/magyar_honved_2019._marcius
1599201445
Adott 1165 kilométer távolság. Ez repülőgéppel egy-másfél óra alatt teljesíthető, eközben felülről nézhetjük a tájat, de igazából sok élményt nem ad annak megismerésében. Ha autóba ülünk és egyhuzamban megtesszük ezt az utat, 10–12 óra és célba érünk. Ekkor már a mellettünk elsuhanó települések, hegyek közelebb kerülnek hozzánk, de még mindig nem elég közel a valódi élményhez. Ha azonban bakancsot húzunk és gyalog indulunk el egy úton…

Az El Camino teljesítése után már megfogalmazódott bennünk, hogy a klasszikusnak számító hazai Országos Kéktúra legalább akkora kihívás és élmény lenne, mint a spanyolországi zarándokút – mi lenne, ha belevágnák? Szabó Andrea alezredessel, a HVK Tudományos Kutatóhely osztályvezetőjével megtettük: több részletben, 53 nap alatt végigjártuk a Hollóházától Írottkőig tartó 1165 kilométernyi „kék" jelzést.

1599201446
Az ország északi részén található, több tájegységet érintő útvonal során számos történelmi helyszínt, várat, világháborús emlékhelyet és az erdő mélyén nyugvó katonasírt érintettünk. A természeti értékekben bővelkedő honi flóra és fauna gazdagon megmutatja magát a természetjárónak, ha kellő figyelemmel és nyitott szemmel rója a vidéket. Megcsodálhattunk védett orchideafajokat, a számtalan hüllő és kétéltű mellett pompás madarak is színesebbé tették élményeinket. Mindkettőnk számára talán a legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor egy szürke, esős napon, Jósvafő közelében szembejött velünk egy hucul ménes; a 102 ló fenséges látványt nyújtott.

1599201446
Az úton mindenfelé szeretettel fogadtak minket, jó volt beszélgetni a kicsi falvak lakóival, az erdőt járó gombagyűjtőkkel. Mindenhol kaptunk kedves szavakat, de akadt példa arra is, hogy autós állt meg mellettünk, mondván, elvisz minket (mi persze nem éltünk a lehetőséggel) vagy rendőri felvezetést követve haladhattunk a tervezett irányba.

Nem igazán lehet kiemelni a tájegységek közül egyet sem, mert mindegyiknek megvan a maga varázsa, de a zempléni szakasz és a Bakony mégis kedvesebb a szívünknek. Az út nem egyszerű, a teljes táv összes szintemelkedése meghaladja a 30 ezer métert; mintha háromszor másznánk meg a Mount Everest legmagasabb csúcsát. De nem csak a „hegymászás" adja a nehézségeket, az időjárás is megtréfálhatja a túrázókat. Mi is kaptunk mindent, de fújhatott a szél, eshetett az eső, égethetett a nap, ha elindultunk, nem adtuk fel, teljesítettük a kitűzött útvonalat. Sokszor a sárban csúszkálva akár kétségbe is eshettünk volna, de a jókedvünk soha nem hagyott el minket, s csak nagy ritkán kérdeztük meg egymástól: mit keresünk itt, s mi a jó a túrázásban?

1599201446
Egy ilyen hosszú út esetében fontos, hogy megfelelő felkészültséggel és felszereléssel rendelkezzünk, hiszen csak így van esélyünk probléma nélkül elérni a célunkat. Legyünk tisztában az elsősegélynyújtás alapvető fogásaival, illetve tudjunk tájékozódni térkép segítségével; ez utóbbi napjainkban, az okostelefonok, GPS-ek világában kicsit régimódinak tűnhet, de az erdő mélyén, térerő és műholdlefedettség hiányában jó barát a hagyományos, papíralapú térkép. Mi elmondhatjuk magunkról, hogy – katonásan szólva – eseménymentesen teljesítettük a távot.

1599201446
Fotó: a szerző felvételei