Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sahram Amiri elhagyta az Egyesült Államokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 14. 13:33

Elhagyta Washingtont Sahram Amiri iráni atomtudós, akit Teherán szerint tavaly elrabolt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) – közölte szerdán az iráni külügyi szóvivő. Az iráni tudós állítólagos elrablásával és fogva tartásával kapcsolatban még rendkívül sok a rejtély.

Irán erőfeszítéseinek köszönhetően és Pakisztán washingtoni nagykövetségének közreműködésével Sahram Amiri néhány perce elhagyta az Egyesült Államokat, és elindult Iránba, ahová egy harmadik országon keresztül fog megérkezni – idézte Ramin Mehmanparasztot az ISNA iráni hírügynökség.

Elutazása előtt nem sokkal Amiri az iráni Press TV-nek nyilatkozva kijelentett: elrablásának a részleteiről azt követően nyilatkozik a sajtónak, hogy hazaérkezett. Mint mondta, lesz miről beszélnie, és ha már otthon lesz, higgadt fejjel számol be azokról a megpróbáltatásokról, amelyeket 14 hónap alatt elszenvedett. Helyére teszi majd a külföldi média és az amerikai kormány állításait, amelyek ártottak jó hírének – mondta. Szerinte elrablása Amerika szégyenteljes cselekedete volt.

Az iráni tudós állítólagos elrablásával és fogva tartásával kapcsolatban még rendkívül sok a rejtély. Amiri, az Iráni Atomenergia-szervezetnek dolgozó egyetemi kutató még tavaly júniusban tűnt el Szaúd-Arábiában, mekkai zarándokútján. Teherán szerint az amerikai titkosszolgálat rabolta el a szaúdi hírszerzés segítségével. Idén márciusban az ABC amerikai televízió azt közölte, hogy a férfi megszökött hazájából, és együttműködik a CIA-vel. Amerikai illetékesek tagadták ezt. Az amerikai kormányzat mindenesetre kitart amellett, hogy Amiri saját akaratából tartózkodott az Egyesült Államokban.

Teheránban július elején behívatták az amerikai érdekeket képviselő svájci nagykövetet, és dokumentumokat nyújtottak át neki, amelyekből szerintük az derül ki, hogy Amirit az Egyesült Államok rabolta el.

Az utóbbi hetekben egymásnak ellentmondó videofelvételek jelentek meg az eltűnt tudós ügyében. Az egyiken egy Amiriként bemutatkozó férfi azt állítja, hogy az Egyesült Államokba vitték, és megkínozták. A világhálón megjelent másik felvételen szintén az iráni atomtudósnak adja ki magát egy férfi, s arról beszél, hogy jelenleg az Egyesült Államokban folytat tanulmányokat. Egy harmadik videoanyagban pedig egy magát szintén Amiriként azonosító személy azt bizonygatja, hogy megszökött az “amerikai ügynökök" fogságából, most bujkál, és kéri az emberjogi szervezeteket, hogy segítsenek neki visszatérni hazájába.

Címkékjog