Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánnak még várnia kell az uniós segélyre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 14. 13:35

Szeptemberben dönt az Európai Unió (EU) arról, hogy megkapja-e Afganisztán a három éven át folyósítandó évi 200 millió eurós segélyt – mondta Vygaudas Usackas, az EU Afganisztán-megbízottja. Az EU szándékosan halasztotta őszre a segély szükségességének megállapítását, ugyanis július 20-án nemzetközi konferenciát rendeznek Afganisztánban, és ennek eredményeit figyelembe véve határoznák meg a segély nagyságát.

A Nyugat kíváncsi rá, hogy Kabul mit tud felmutatni a biztonság, a gazdaság, a kormányzás és az igazságszolgáltatás területén, és milyen tervei vannak a jövőre nézve. A legutóbbi konferenciát decemberben tartották Londonban, ahol Afganisztán nyugati partnerei több milliárd dollárt ígértek Hamid Karzai elnöknek, ha az országban felszámolják a korrupciót és kormányzati reformokat valósítanak meg.

Az uniós segély folyósítása attól is függ, hogy a felek között megegyezés születik-e a megfelelő ellenőrzési mechanizmus életbe léptetéséről.

Afganisztán a világ legkorruptabb országai közé tartozik. Az Európai Unió tanult az Egyesült Államok hibájából, amely szintén nem folyósított több pénzt az ázsiai országnak, miután megtudta: a segélyből a kormányzat több milliárd dollárnyi összeget sikkasztott el.

Karzai szóvivője, Vahíd Omar elmondta, hogy a kabinet kedden elfogadott egy törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a korrupcióval gyanúsított miniszterek és tisztségviselők perbe fogását.