Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Saját célkövető rakétákat fog fejleszteni Ausztrália

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. március 31. 19:17

Ausztrália védelmi képességeinek fejlesztése jegyében saját célkövető rakétákat fog kifejleszteni szoros együttműködésben az Egyesült Államokkal – jelentette be március 31-én az ausztrál kormány.

Scott Morrison ausztrál kormányfő a változó globális környezettel indokolta a döntést, amely szerinte exportlehetőségeket és több ezer új munkahelyet teremt majd. Elmondta azt is, hogy országa tíz éves védelmi fejlesztésének keretében 1 milliárd ausztrál dollárt (236 milliárd forint) fordítanak a célkövető rakéták kifejlesztésére.

„Létfontosságú az ausztrálok biztonságához, hogy ausztrál területen saját, szuverén képességekkel rendelkezzünk” – nyomatékosította Morrison. A miniszterelnök szerint ezzel Ausztrália nem csupán védelmi képességeit fejleszti, de azt is biztosítja, hogy akkor is meglegyenek ezek a képességek, ha a globális szállításokban zavar támad.

Egy független elemző intézet becslése szerint az ausztrál kormány a következő két évtizedben mintegy 100 milliárd ausztrál dollárt (23,6 ezermilliárd forint) fordíthat rakéták és célkövető fegyverek beszerzésére.