Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Síita zarándokokra támadtak Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 24. 15:07

Síita zarándokok ellen követtek el pokolgépes merényletet hétfőn az iraki Kerbela külvárosában, hatan meghaltak, 13-an megsebesültek – közölték rendőrségi és kórházi tisztségviselők. Más jelentések szerint csupán öt sebesültje volt az esetnek. A robbanószerkezet egy autóban rejtették el, azt pedig egy peremkerületi parkolóban állították le a szent városban, amely az iraki fővárostól, Bagdadtól 90 kilométerrel délre található.

A rendőrség tájékoztatása szerint találtak egy másik pokolgépet is a közelben, de azt sikerült hatástalanítani még a robbanás előtt.

A zarándokok az arbain ünnepre tartottak, amely a síiták által különösen tisztelt, a VII. században csatában megölt

Huszein imám halála miatti negyven napos gyász végét jelenti. Huszeint 72 rokonával, illetve követőjével együtt a keresztény időszámítás szerint 680-ban a jelenleg iraki területen lévő Kerbelánál, nem messze az Eufrátesz folyótól vívott csatában ölték meg Jazíd kalifa katonái. Lényegében ezzel vált ketté az iszlám vallás két nagy ágra, a síita és a szunnita hitre.

A síita zarándokok gyakori célpontjai a rivális szunnita felekezethez tartozó szélsőségeseknek, illetve az al-Kaida terrorszervezetnek. A támadások oka többnyire vallási alapú, de közrejátszik bennük az is, hogy a 2003-as amerikai megszállást követően, amikor eltávolították Szaddám Huszein szunniták uralta rezsimjét, síita pártok kerültek hatalomra.