Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres indiai kísérlet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 2. 8:20

Sikeres kísérletet hajtott végre csütörtökön India egy szuperszonikus manőverező robotrepülőgéppel, amelyet Oroszországgal közösen fejlesztett ki a nagyobb találati pontosság elérése végett – közölte az újdelhi védelmi minisztérium.

A hagyományos robbanófejek továbbítására alkalmas, BrahMos elnevezésű eszközt a kelet-indiai Orisza államban lévő kísérleti telepről indították. A kísérlet idejére legalább 400 családot evakuáltak a környéken.

A BrahMos robotrepülőgépeket az indiai Brahmaputra és az oroszországi Moszkva folyókról nevezték el, s egy 13 évvel ezelőtt alapított indiai-orosz vegyes vállalat fejlesztette ki azokat. A velük végzett tesztsorozat csütörtöki kísérletével a robotrepülőgép hadrafoghatóságát, manőverezési képességét és találati pontosságát tesztelték.

A robotrepülőgépek legnagyobb hatótávolsága 290 kilométer. Szárazföldi kilövőállásokról, hajókról, tengeralattjárókról és repülőgépekről egyaránt indíthatók. Már hadrendbe állítottak ilyet az indiai hadsereg egyik zászlóaljánál.