Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Távol a fronttól – tudományos konferencia

Szöveg: Z. T. |  2010. december 2. 8:44

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Tóth Ágoston Termében tartották „Távol a fronttól – A hátország Nagy Háborúja 1914–1918” című tudományos konferenciát. A kétnapos tanácskozás felkért előadói muzeológusok, levéltárosok, történészek, társadalomkutatók, média-szakemberek, PhD-hallgatók voltak.

A rendezvényt november 30-án dr. Holló József nyugállományú altábornagy, a HM HIM főigazgatója nyitotta meg. Mint elhangzott, alapvető cél volt annak bemutatása, milyen hatást gyakorolt az első világháború az egykori Osztrák–Magyar Monarchia társadalmára anyagi és szellemi vonatkozásban, hogyan deformálta a társadalom működését. Ennek a komplex hatásnak a vizsgálata túlmutat a hagyományos értelemben vett hadtörténetíráson, és a politikatörténeti megközelítésen is. Ezért a szervezők olyan szakembereket kértek fel előadóknak, akik a társadalomtörténet legkülönbözőbb aspektusait kutatva képesek voltak a háborús társadalom változásainak sokoldalú elemzésére. Így be tudták mutatni a békeállapot és a háborús állapot különbözőségét a hétköznapokban, az emberek közötti kapcsolatokban éppúgy, mint a társadalom más meghatározó területein.

1595910923
Az első napon Hajdu Tibornak, az MTA Történettudományi Intézet képviselőjének elnökletével zajlott az ülésszak. Először Lugosi József tartott előadást: Önkéntes őrsereg – polgárőrség címmel, majd Kiss Gábor: Egészségügyi megfigyelő állomások Magyarországon az első világháború idején
Című előadása következett Stencinger Norbert (PhD-hallgató, ZMNE) A tábori lelkészet működése a hátországban, Hegedűs Ábel: Két könyvsorozat a háború viharában, A Révai lexikon és a Világatlasz, Suba János: A katonai rendőrség felállítása a hátországban, 1917. Délután – Kovács Vilmos elnökletével – folytatódott az ülésszak. Ekkor Maczák Ibolya, Kreutzer Andrea és Jakusch Gabriella, Závodi Szilvia, Cs. Kottra Györgyi, végül Ságvári György előadása hangzott el.

December 1-jén a konferencia délelőtti ülésszakán Lugosi József elnökölt. Előadók voltak: Kovács Vilmos, Soós Péter, Gondos László, Tóth Orsolya, Sallay Gergely, Szoleczky Emese. Délután – Pollmann Ferenc elnöklete alatt – Vámos Éva, Ridovics Anna, Veres Emese Gyöngyvér, Illésfalvi Péter tartottak előadást.

A kétnapos tudományos konferencia kérdésekkel és hozzászólásokkal zárult.

1595910923
 

Fotó: a szerző felvételei