Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres ugrás a Grizzlyből

Szöveg: Háború Művészete |  2010. november 11. 8:52

Az Airbus Military első ízben hajtott végre ejtőernyős dobási tesztet a cég új gépének, az A400M „Grizzly” fedélzetéről. Az Airbus közleménye szerint hat ejtőernyős ugrott ki a „Grizzly Three” gyomrából 2010. november 4-én 1800 m-es magasságból, a Toulouse közelében található Fonsorbes dobási zónában.

Az ugrást végrehajtó hat fő a brit és francia szárazföldi erők állományából és a francia repülési tesztközpont (Centre d’Essais en Vol – CEV) személyzetéből állt össze. Két ugró az A400M hátsó, nyitott rakodórámpájáról hajtotta végre az ugrást, míg négy fő a gép törzsének jobboldalán található ejtőernyős ugrás végrehajtására létesített ajtón keresztül hagyta el gépet.

Az Airbus nyilatkozata szerint, az ejtőernyős ugrást végrehajtók visszajelzése alapján az A400M Grizzlyből „könnyebb az ugrást végrehajtani, mint más szállítógépekből". A cég kiemelte a gép azon tulajdonságát, hogy az képes mindössze 203 km/h-s sebességgel repülni, ami nem elhanyagolható tényező deszantolás végrehajtásakor.

Fernando Alonso, az Airbus Military repülési tesztekért felelős igazgatója elmondta, hogy az első tesztek után az ajtónál elhelyezett deflector (légáramlás terelő) lehetővé teszi a deszantolás végrehajtását a hátsó rámpa, illetve az oldalajtó egyidejű alkalmazásával. Az Airbus A400M 116 teljesen felszerelt ejtőernyős katona egyidejű célbajuttatására lesz alkalmas.

1595910007
 

Címkékejtőernyő