Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres V4 logisztikai validáció Lengyelországban

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: 10 Logisztikai Dandár, Pete Szabolcs ezredes |  2022. október 15. 17:59

Sikeresen zárult a V4 Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport Parancsnokság validációs gyakorlata Lengyelországban

v4_nato_validacio (8)

Lengyelországban, az Opole helyőrségben települő lengyel 10 Logisztikai Dandár gyakorlóterén rendezték meg a V4 Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport Parancsnokság (V4 JLSG HQ) validációs gyakorlatát szeptember 27. és október 8. között.

A V4 JLSG HQ egy NATO követelményeken alapuló közös képesség, aminek előzményei a 2010-es évek elejére nyúlnak vissza. Akkor a V4 országok hadseregei felállítottak egy, a fenti képesség magjának tekinthető törzselemet. Az első jelentős állomáson, a Magyarországon megrendezett Capable Logistican 2015 gyakorlaton megtörtént a törzselem validációja, majd a 2016. január 1-től szolgálatba lépő V4 EU Harccsoport többnemzeti logisztikai támogatás vezetés-irányítási elemeként működött.

v4_nato_validacio (7)

2018-ban, a NATO által megfogalmazott követelmények alapján a V4 nemzetek 25 százalékos vállalási aránnyal, lengyel vezetéssel, egy teljes telepíthető JLSG HQ felállítására írtak alá egyetértési megállapodást, ami - a teljes törzs állománya mellett - a JLSG HQ önálló települését és működését biztosító képességfokozó elemeket is magába foglalta.

Magyarország a törzs állománya mellett az őrzésvédelem, a víztisztítás, az anyagkezelés-raktározás és egy ROLE 1-es szintű egészségügyi képességgel járul hozzá a közös munkához. Az elfogadott kiképzési terv alapján, többlépcsős felkészítést követően, a teljes műveleti készenlét ellenőrzése céljából validációs gyakorlaton adott számot tudásából a törzs. A gyakorlaton csaknem 15 katonai szervezetből összeállt 90 fős magyar kontingens vett részt, amit a JLSG HQ törzsfőnöki beosztását ellátó Pete Szabolcs ezredes vezetett. A validációs gyakorlat sikerrel zárult, és megállapították, hogy a V4 JLSG HQ képes ellátni a NATO követelmények szerint a feladatát.

v4_nato_validacio (5)

A sikeres validációban nagy részt vállaltak a kiemelkedő hozzáállást mutató magyar katonák, akik ismételten tanúsították felkészültségüket, amit a 10. Logisztikai Dandár és egyben a V4 JLSG HQ parancsnoka, Maciej Sudiak dandártábornok a záróünnepségen elismerésekkel is honorált. Külön említést érdemel, hogy a képességelemek 17 haditechnikai eszközből álló oszlopa – a szükséges kitérőkkel együtt összesen 740 kilométer hosszú közúti menetet végrehajtva – települt ki a gyakorlótérre, majd a gyakorlat zárását követően haza.

A gyakorló állomány a feladatát teljes tábori elhelyezésben hajtotta végre. A kiképzési rendezvény helyszínén pedig megrendezték a V4 Logisztikai vezetői találkozó idei plenáris ülését is. Ezen - a  nemzetek közötti logisztikai együttműködést meghatározó dokumentum (Term of Reference) aláírása mellett - a  V4 EU Harccsoport 2023. január 1-jén szolgálatba lépő váltásának logisztikai felkészülésével, illetve a V4 JLSG HQ képesség jövőjével kapcsolatos kérdéseket is megvitatták.

CímkéklogisztikaV4