Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szarajevói gyakorlaton vesznek részt a helikopterbázis katonái

Szöveg: MH 86. SZHB | Fotó: az alakulat felvételei |  2022. október 15. 18:18

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis (MH 86. SZHB) helikoptervezetői és repülő-műszaki katonái két H145M helikopterrel indultak el Szarajevóba, hogy részt vegyenek az EUFOR Quick Response 2022 elnevezésű gyakorlatán.

20221014-QR2022  (10)

A „földi lépcső” - támogató felszerelésekkel, illetve repülő-műszaki szakszemélyzettel - a repülők előtt egy nappal hagyta el a szolnoki laktanyát. Az indulást megelőző percekben Simon Zsolt ezredes, az alakulat parancsnokhelyettese köszönt el a gyakorlatra indulóktól.

Másnap dr. Bali Tamás ezredes, a bázis parancsnoka búcsúztatta azokat repülő-hajózókat, akik a két H145M helikopterrel indultak el az október-november hónapban zajló gyakorlatra.

A kiképzési rendezvény és a magyar részvétel célja az EUFOR jelenlegi légi-egészségügyi kiürítési képességének (MEDEVAC) megerősítése, valamint a taktikai légi-szállítási feladatokban való részvétel. A gyakorlat kiváló tapasztalatgyűjtési lehetőséget nyújt a H145M kitelepült viszonyok melletti alkalmazásában. Emellett, a térség földrajzi adottságai által elérhetővé válik a hajózók számára az, hogy olyan speciális repülőkiképzési feladatokat tervezzenek és hajtsanak végre, amelyeket Magyarországon nem, vagy csak korlátozottan lehet elvégezni.