Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres validáció Lengyelországban

Szöveg: Porcsin-Pallás Lilla főhadnagy | Fotó: Kapás Viktor István főhadnagy, Damian Pryzybysz főhadnagy |  2022. november 26. 10:47

Az Európai Unió készenléti szolgálatának ellátását több különböző tréning is megelőzte, melyeket követően a katonáknak a Common Challenge 2022 gyakorlaton kellett bizonyítaniuk felkészültségüket.

2022v4-eubg-opening-ceremony_014

A Magyar Honvédség kijelölt állománya is részt vett az Európai Unió Harccsoport (EUBG) Visegrádi Négyek (V4) Common Challenge 2022 elnevezésű, számítógéppel támogatott törzsgyakorlatán Krakkóban, november végén. A harccsoport készenléti feladatot fog ellátni 2023 első felében. A gyakorlat célja volt, hogy lehetőséget biztosítson a harccsoportnak a gyakorlásra, valamint a tevékenységük értékelésére és minősítésére, melynek eredményeképp elérhetik a teljes műveleti készenlétet (Full Operational Capability – FOC).

A gyakorlat során a vezetési pont állományának különböző incidensekre kellett reagálnia. Ennek során bizonyíthatták, hogy képesek gyorsan és szakszerűen reagálni, valamint kezelni bármilyen szituációt, melyek egy kitelepülés során előfordulhatnak. A vezetési pont állománya sikeresen hajtotta végre a gyakorlatot, elérték a teljes műveleti készenlétet, így január 1-től megkezdik a készenléti szolgálatukat.

2022v4-eubg-opening-ceremony_004

Az EU Harccsoport egy több modullal ellátott, kinetikus és nem kinetikus képességekkel rendelkező, ideiglenesen megalakított katonai szervezet, amely fél éves készenléti szolgálatot lát el. Ezt a készenléti szolgálatot a Visegrádi Négyek (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország), valamint Horvátország és Lettország katonái látják el Lengyelország vezetése alatt. Magyarország fontos szerepet kapott a harccsoportban, hiszen a Hadszíntér Parancsnokság (FHQ – Force Headquarters) parancsnokhelyettesi beosztását magyar főtiszt – a következő készenléti időszakban Hajnal István ezredes, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka – látja el.