Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenkét nemzet békefenntartója vehette át oklevelét

Szöveg: MH Béketámogató Kiképző Központ | Fotó: a szerző felvételei |  2022. november 26. 12:07

Véget ért az MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett 6. Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam (Peace Support Operation Cooperation Course – PSOCC), a felkészítés résztvevői november 25-én vehették át oklevelüket.

20221125_mhbtkk_psocc_zaras_01

A két hét alatt összesen tizenkét nemzet dolgozott együtt. Az Azerbajdzsán, Bulgária, Egyiptom, Észak-Macedónia, Horvátország, Maldív-szigetek, Pakisztán, Szlovákia, Thaiföld által delegált tizenhat külföldi hallgató mellett hét magyar katona vett részt a képzésen. A magyar instruktori csoport munkáját Bosznia-Hercegovinából, Finnországból, Horvátországból, illetve Szlovákiából érkezett oktatók segítették.

A képzés célja az volt, hogy a résztvevők képesek legyenek többek között kapcsolatot létrehozni, fenntartani kormányzati és nem kormányzati szervekkel, információkat gyűjteni, azokat jelentés formájában az elöljáró, valamint az információt elemzők részére megküldeni, a hagyományos összekötő tiszti feladatokat végrehajtani. A felkészülők alapvető ismereteket szerezhettek az ENSZ integrált-, valamint a NATO átfogó megközelítéséről a békeműveletekhez. Megismerték a különböző tárgyalási és együttműködési technikákat, a humanitárius segítségnyújtás szabályait, a média kezelésének, valamint a különböző kormányzati és nem kormányzati szervekkel, szervezetekkel történő együttműködésnek az alapjait.

A szituációs gyakorlatok alatt az elméletben megszerzett tudást a gyakorlatban alkalmazhatták a hallgatók. A fiktív válságövezetben zajlott helyzet szerint a helyi imámnál, a polgármesternél, a rendőrfőnöknél és helyettesénél, illetve a falu vezetőjénél tettek látogatást, amelynek során azt is gyakorolhatták, hogy miként kell alkalmazni egy nyelvi segítő közreműködését.

20221125_mhbtkk_psocc_zaras_02

A tanfolyam végén egy kétnapos zárógyakorlat keretében kellett számot adniuk felkészültségükről, a korábbi helyszínek mellett nemzetközi szervezetek – egyebek mellett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, illetve az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa – képviselőivel tárgyaltak egy, a közeljövőben végrehajtandó, menekülteket érintő repatriálásról, valamint önkormányzati választásról. A tárgyalások végén az elöljárónak jelentettek a tervezett feladatokról.

A zárórendezvényen Kiss Róbert ezredes, központparancsnok beszédében kiemelte, hogy a missziók jellege sokat változott az elmúlt évek során. „A katonai eszközök önmagukban már nem elegendőek ahhoz, hogy a jelenkor válságainak minden dimenzióját kezelni tudjuk. A missziók többdimenziójúvá és multinacionálissá váltak; rendőri, katonai és civil szereplők szoros együttműködésére van szükség a misszió mandátumának teljesítéséhez. A koordinációval, együttműködéssel és összekötői munkával kapcsolatos tanfolyamok, egyeztetések és tapasztalatcserék kiemelkedő fontosságúvá váltak.”

20221125_mhbtkk_psocc_zaras_09

Az MH Kiber- és Információs Műveleti Központtól érkezett Barkóczy Dávid főhadnagy, nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodva hagyta el Szolnokot. „Úgy gondolom, hogy napjaink szofisztikált biztonsági kihívásoktól terhelt világában – különösen, hogy a kiber- és információs műveletek még összetettebbé teszik mind a globális veszélyforrásokat, mind pedig a lehetséges jövőbeli válságövezetek műveleti környezetét – rendkívül fontos olyan békeműveleti nemzetközi katonai szakemberek képzése, akik multikulturális munkakörnyezetben egyaránt képesek komplex összekötő tiszti feladatok összehangolt végrehajtására. Óriási élmény volt, hogy ilyen sok, számomra egzotikus országból érkezett katonával közösen tanulhattam és dolgozhattam együtt.”

Az Egyiptomból érkezett Manar Adel Fathy Mohammed Ashmawy százados számára az egyik legfontosabb, amiről a tanfolyam során sokat tanult, az együttműködés a katonai, rendőri, civil, kormányzati és nem kormányzati szervekkel. „Ezen komponenseknek szoros együttműködésben kell dolgozniuk ahhoz, hogy az adott misszió elérje célját. Katonaként bármilyen ENSZ-misszióba vezényelhetnek, ahol az itt megszerzett tudást mindenképpen hasznosítani fogom.”

Kapcsolódó cikkek