Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb nemzetközi tanfolyam a béketámogatóknál

Szöveg: MH Béketámogató Kiképző Központ | Fotó: MH Béketámogató Kiképző Központ |  2022. november 21. 14:17

Tíz nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 6. Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam (Peace Support Operation Cooperation Course – PSOCC) november 14-én, az MH Béketámogató Kiképző Központban. A felkészülőket Kiss Róbert ezredes, a központ parancsnoka köszöntötte.

2022.11.18. Békefenntartó 001

A kéthetes tanfolyam huszonhárom résztvevője közül tizenhatan külföldről érkeztek Szolnokra: Azerbajdzsán, Bulgária, Egyiptom, Észak-Macedónia, Horvátország, Maldív-szigetek, Pakisztán, Szlovákia, Thaiföld delegált hallgatót, míg magyar részről hét katona vesz részt a képzésen. A háromfős magyar instruktori csoport munkáját Bosznia-Hercegovinából, Finnországból, Horvátországból, illetve Szlovákiából érkezett oktatók segítik.

2022.11.18. Békefenntartó 003

A képzés célja az, hogy a résztvevők képesek legyenek többek között kapcsolatot létrehozni, fenntartani, információkat gyűjteni, azokat jelentés formájában az elöljáró, valamint az információt elemzők részére megküldeni, a hagyományos összekötő tiszti feladatokat végrehajtani.

A felkészülők alapvető ismereteket szerezhetnek az ENSZ, a NATO, az Európai Unió és az Afrikai Unió békeműveleti eljárásrendjéről. Megismerik a különböző tárgyalási és együttműködési technikákat, a humanitárius segítségnyújtás szabályait, a média kezelésének, valamint a különböző kormányzati és nem kormányzati szervekkel, szervezetekkel történő együttműködésnek az alapjait.

A szituációs gyakorlatok alatt az elméletben megszerzett tudásukat a gyakorlatban alkalmazhatják a hallgatók. A fiktív válságövezetben zajló helyzet szerint a helyi imámnál, a polgármesternél, a rendőrfőnöknél és helyettesénél, illetve a falu vezetőjénél tettek bemutatkozó látogatást, amely során azt is gyakorolhatták, hogyan kell alkalmazni egy nyelvi segítő közreműködését.

A tanfolyam végén egy kétnapos zárógyakorlat keretében kell számot adniuk felkészültségükről, végül a képzést sikeresen elvégzők átvehetik az oklevelüket.

2022.11.18. Békefenntartó 005

A katonai szervezet 2016. augusztus 8-án felvételt nyert a NATO, illetve a partnerországokat tömörítő PTEC (Partnership Training and Education Centres – Kiképzési és Oktatási Központok Szövetsége) közösségébe. A tagságnak köszönhetően az alakulat már nem csak ENSZ, de NATO vonalon is képviseli Magyarországot a nemzetközi kiképzési és felkészítési feladatokban. A PTEC közösség részére felajánlott tanfolyamok egyike a PSOCC, amelyet a finn békeműveleti központtal (FINCENT) együttműködve rendez a központ.