Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres véradás

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2023. november 13. 11:57

Dr. Gerencsér Tibor főkonzul javaslatára negyedik alkalommal szervezte meg a forradalmi események emlékére a ,,Lengyel – magyar, egy vér” véradási akciót Magyarország Krakkói Főkonzulátusa.

DRP_1573

Hatvanhét éve, az 1956. október 23-i forradalom kitörésekor a Magyar Vöröskereszt világméretű felhívást intézett, hogy a nemzetek vért juttassanak hazánk számára. A felhíváshoz Lengyelország csatlakozott először és mintegy 11 ezer lengyel ember adott vért a magyarok számára, így az első szállítmányban több mint 800 liter vér érkezett a harcok sebesültjeinek.

Idén az egészségügyi program székesfehérvári helyszínén a Magyar Vöröskereszt, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Székesfehérvári Területi Vérellátó Központ és az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár közreműködésével, öt napon át összesen 111 katona és honvédelmi alkalmazott – köztük lengyel bajtárs is – vett részt a véradásban.

Grell Norbert főtörzsőrmester, a dandár zenész altisztje, a véradás szervezője elmondta: „Az 51-es dandár sok évtizede rendszeresen szervez véradó napokat, ez alkalommal az önkéntes véradók az MH Szárazföldi Parancsnokság, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság, a NATO Erőket Integráló Elem, az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár, továbbá az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred állományából kerültek ki.” A véradási akció napjain közel 50 liter vért adtak az önkéntesek ezzel több, mint háromszáz ember életén segíthetnek. Az eseményen műtéti célú, irányított véradásra is sor került.