Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeresen teljesítették a kisalegység vezetői tanfolyamot

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 5. 13:37

Kisalegység vezetői tanfolyamon vettek részt az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred katonái Szentendrén. A több mint negyven fővel indult tanfolyamon három tartalékos katona és egy szerződéses katona vett részt az ezred állományából. A 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóaljnál szolgálatot teljesítő Korcsmáros-Pintye Judit és Börcsök Ildikó önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezetőkkel a tanfolyamon szerzett tapasztalataikról beszélgettünk.

Börcsök_Korcsmáros- Pintye_1

Mióta vagytok a honvédség kötelékében? Miért jelentkeztetek tartalékos katonának?

Börcsök Ildikó tartalékos szakaszvezető: mindketten tavaly júniusban, az ötödik alkalommal indult speciális önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati forma keretében kerültünk a zászlóalj állományába. Régi vágyam volt a katonaság, és a tartalékos rendszer ideális számomra olyan szempontból, hogy a család és gyerekek mellett is összeegyeztethetők a kiképzések, hiszen azokat a lakóhelyünkön vagy ahhoz közel tartják.

Korcsmáros- Pintye Judit tartalékos szakaszvezető: már 18 éves koromban, az érettségi után fontolgattam, hogy a katonai pályát válasszam, de aztán az életem más irányba terelődött. Tavaly alakult úgy, hogy tartalékos katonaként jelentkezhettem a Magyar Honvédséghez. Az alapfelkészítés nem jelentett akadályt egyikünk számára sem. Kihívás és egyben újdonság volt az egész. Kiváló felkészítést kaptunk a kiképzőinktől, amit most Szentendrén is kamatoztatni tudtunk.

Börcsök

Milyen feladatokban vetettek részt eddig?

Korcsmáros- Pintye Judit tartalékos szakaszvezető: lehetőségünk volt katonai közelharc bemutatón részt venni Gávavencsellőn, valamint az újonnan bejövő tartalékos állomány kiképzésében is segíteni szoktunk. Tavaly részt vettem a Moonstar 2021 elnevezésű összevont tartalékos kiképzési foglalkozáson, ahol nagyon sokat tanultam. A speciális önkéntes területvédelmi tartalékos kiképzésen az épületharcászatot is kipróbálhattuk, ami az új ismeretek megszerzése mellett egy nem mindennapi élményt is jelentett.

Börcsök Ildikó tartalékos szakaszvezető: egy év sem telt el és mégis rengeteg aktív és mozgalmas feladatban vehettünk részt, amióta a területvédelmi zászlóalj állományában vagyunk. Lehetőségünk van a folyamatos tanulásra és fejlődésre, amiért hálásak vagyunk a kiképzőinknek és elöljáróinknak.

A kisalegység vezetői tanfolyamon hogyan éreztétek magatokat? Mi az, amiben fejlődni tudtatok?

Börcsök Ildikó tartalékos szakaszvezető: magasra kellett tennünk magunknak a mércét, hiszen ez a tanfolyam főleg a szerződéses állományt célozza meg. Ha már kapott az ember egy ilyen óriási lehetőséget tartalékos katonaként, azt éreztük, hogy nem mehettünk haza úgy, hogy ne teljesítsünk jól. Igyekeztünk minden téren megfelelni, magunk miatt és a területvédelmi ezred miatt is. A kiképzők szakmailag és emberileg is kiválóak voltak, a tanfolyam végére azt éreztem, hogy olyan tudást kaptam, amellyel meg tudok felelni azoknak az elvárásoknak, ami egy kisalegység vezetőtől elvárható.

Korcsmáros- Pintye Judit tartalékos szakaszvezető: az ország minden területéről több mint negyvenen vettünk részt a tanfolyamon. Nagyon hamar kialakult egy jó csapat. Mindenkinek csak köszönettel tartozok a segítségért, amit kaptunk. Nagyon motiváló és inspiráló felkészítést kaptunk.

Korcsmáros- Pintye

Mi tetszett a legjobban?

Börcsök Ildikó tartalékos szakaszvezető: a lövészet nagyon élményszerű volt, hiszen három nap alatt három különböző fegyverrel lőhettük. Lehetőségünk volt megismerni a különböző fegyvereket és fejleszteni lőkészségünket.

Korcsmáros- Pintye Judit tartalékos szakaszvezető: nekem a harcászat és a katonai vezetés tetszett a legjobban. Szakszerűen elsajátíthattuk, hogy miként kell egy foglalkozást megszervezni, megtervezni és megtartani a kiképzendő állománynak.

A jövőre nézve milyen terveitek vannak?

Börcsök Ildikó tartalékos szakaszvezető: továbbra is szeretnék a kiképző század munkájában aktívan részt venni és később, ha lehetőség lesz rá, szerződéses katonaként szolgálni.

Korcsmáros- Pintye Judit tartalékos szakaszvezető: minden lehetőséget szeretnék megragadni, hogy a kiképző század munkáját segítsem, és a tanfolyamon megszerzett tudásomat minél szélesebb körben kamatoztassam a kiképzések terén.