Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sodrásban – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. október 15. 12:11

Török László zászlós merült a SZENT ISTVÁN csatahajó roncsaihoz, a HABLEÁNY tragédiáját követően segítette a dél-koreai búvárcsoportot, s munkájából adódóan természetesen számos izgalmas víz alatti tűzszerészfeladat részese is lehetett, melyek közül az egyik különösen emlékezetesre sikerült.

Magyar_Honvéd_október_borító

A pápai születésű Török Lászlót 2000 nyarán – a Budapesti Katonai Szakképző Iskola és Kollégium elvégzése után – avatták őrmesterré, katonai pályafutását pedig Szombathelyen, az MH Savaria Kiképző Központban kezdte. A búvárkodással 2003-ban, a ciprusi békefenntartó misszióban töltött szolgálata során ismerkedett meg.

– Szabadidőmben elmentem egy próbamerülésre és nagyon-nagyon megtetszett. Már a vízből is úgy jöttem ki, hogy nekem mindenképpen ezt kell csinálnom – emlékszik vissza a kezdetekre Török László, aki a külszolgálatról hazatérve (átszervezés miatt) alakulatot váltott. Győrbe, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez került, mint rajparancsnok. Mindezzel párhuzamosan egy helyi búvárklubban elkezdett behatóbban is foglalkozni a merüléssel. 2006-ban egy évet ismét Cipruson, az ENSZ-misszióban szolgált, ennek végeztével pedig újfent helyőrséget kellett váltania – ezúttal családi okok miatt.

– Budapest és vonzáskörzete volt a cél. A beosztás keresése közben merült fel az ötlet: mi lenne, ha a hobbimat, azaz a búvárkodást a hivatásomként folytatnám? Jelentkeztem tehát az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredhez, immár főtörzsőrmesterként. Éppen akadt is szabad beosztás, én pedig már rendelkeztem másodosztályú civil búvárvizsgával. Tűzszerész alaptanfolyam viszont csak a következő évben indult volna, ezért az akkori parancsnok azt mondta: addig is végezzem el a szeptemberben kezdődő katonai búvárképzést.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 16-án megjelenő számában!