Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sokan katonák szeretnének lenni

Nyíradonyban is népszerű a Honvéd Kadét Program

Szöveg: Dandé Melinda | Fotó: MH 2. TVE 3. TVZ |  2023. május 8. 8:57

A fakultációválasztásnál a 10. osztályban többen is jelzik, hogy honvédelmi alapismeretekből szeretnének érettségizni és van olyan tanuló, aki már most tudja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatná tanulmányait. Sokan szerződéses katonának szeretnének jelentkezni, miután leérettségiztek.

2023.05.05. Hazafias nevelés Nyíradonyban (3)

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Területvédelmi Zászlóalj új parancsnoka, Mag András alezredes bemutatkozó látogatást tett a nyíradonyi Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium vezetőjénél, Berekszászi Natália igazgatónál. Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy az iskola két éve része a Honvéd Kadét Programnak. Ez idő alatt eredményes kapcsolat épült ki a zászlóaljjal, akik a honvédelmi alapismeretek gyakorlatainak megtartásában – mint alaki, túlélési ismeretek, egészségügyi képzés, közelharc foglalkozások – és az iskolán kívüli szabadidős tevékenységek megszervezésében is nagy segítséget nyújtanak.

A kadétoknak a program keretében az elmúlt időszakban lehetőségük volt meglátogatni a Hadtörténeti Intézetet és Múzeumot, bepillantást nyerhettek az MH Kiss József 86. Helikopterdandár működésébe, valamint részt vehettek a „CISM Day Run – Futás a békéért” elnevezésű futónapon. Jelenleg pedig harctéri életmentő elsősegélynyújtó versenyre készülnek a fiatalok.

2023.05.05. Hazafias nevelés Nyíradonyban (1)

Az iskola részéről Papp László és Groholyné Bíró Zsuzsanna osztályfőnökök, a zászlóalj részéről Perge János százados és Szántó Lajos főtörzsőrmester segítik a kadétképzést.

A Honvéd Kadét Program népszerűségét mutatja, hogy egyre többen jelentkeznek az iskolába amiatt, hogy részt vegyenek a képzésben. A fakultációválasztásnál a 10. osztályban többen is jelzik, hogy honvédelmi alapismeretekből szeretnének érettségizni és van olyan tanuló, aki már most tudja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatná tanulmányait. Sokan szerződéses katonának szeretnének jelentkezni miután leérettségiztek.

Az iskola és a zászlóalj sikeres együttműködésének köszönhetően egyre több fiatal ismerkedik meg a hazafias neveléssel, a hazaszeretet fogalmával.