Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teszt, harcászati szituációban is

Szöveg: C. M. hadnagy | Fotó: Pálfi Annamária |  2023. május 8. 7:17

Különleges műveleti katonák tesztelték a közelmúltban rendszeresített AVON atom-, biológiai és vegyivédelmi (ABV) felszerelést Szolnokon.

ABV eszköz teszt (2)

A gyakorlatot megelőző elméleti foglalkozásokat az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred állománya tartotta, akik a rendelkezésre álló idő alatt igyekeztek minél több tudást átadni a vegyi és radiológiai fegyverekről, hatásukról és indikátoraikról. Ezt követően a felszerelés felvételét és alkalmazását gyakorolták a katonák, majd kipróbálták, hogy az miképp reagál fizikai terhelés alatt, például intenzív, nagyobb távolságú futás során. A tapasztalatok alapján az eszköz gyorsan felvehető, könnyen szállítható, a mozgást kis mértékben korlátozza és a teljesítőképességet is csak minimális mértékben befolyásolja.

Harcászati szituációban is tesztelték a felszerelést. A fiktív helyzet során egy vegyi fegyvereket gyártó labort kellett felszámolni. A különleges műveleti csoport a vegyiharc ezred katonáinak segítségével az éles helyzetekben is alkalmazható eljárásmódok elemeit sajátította el. A feladatvégrehajtást minden esetben tapasztalatfeldolgozás, elemzés, értékelés követte.