Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Spanyol AB-212 modernizáció

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. január 19. 10:42

A spanyol haditengerészet vezetése kitolja az Agusta-Bell 212ASW típusú helikoptereinek üzemidejét – írja a Defense Aerospace. A program során a javításokat és modernizálásokat a SENER Ingeneria y Sistemas és az INAER Maintenance vállalatok karöltve végzik majd. A munkálatokat a következő évek során hajtják végre, melyre 21 millió euró lett elkülönítve.

Az AB–212-es helikopter tengeralattjárók felderítésére és megsemmisítésére specializálódott változata új avionikát, kommunikációs és navigációs, továbbá néhány olyan berendezést is kap, melyek elengedhetetlenek a tenger alatti és feletti célok pontos azonosításához. A forgószárnyasokon számos alkatrészt is kicserélnek, így a modernizációnak köszönhetően további 15 évig üzemben tarthatóak.

A spanyol haditengerészet még 1974-ben állította hadrendbe az AB–212-es típust, melyből jelenleg 11 darab áll szolgálatban. Azóta a forgószárnyasok néhány kisebb modernizáción is átestek. Az AB–212-es az amerikai UH–1N Twin Huey licensz változata, melyek gyártását 1970 óta az olasz Agusta vállalat végzi.