Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Aki a szívével küzd, az legyőzhetetlen”

Szöveg: Antal Ferenc |  2017. február 5. 7:43

Évadnyitó és évértékelő ülését tartotta a Magyar Karate Szakszövetség február 3-án, pénteken a Stefánia Palotában. A rendezvényen jutalmazták az előző évben kimagaslóan teljesített versenyzőket, edzőket, karatésokat.

A megjelenteket dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke köszöntötte, aki felolvasta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter köszöntő levelét. „A karate nemcsak az önvédelem eszköze, hanem a test, a szellem és a lélek művészete. Olyan életmód és filozófia, amely tiszteletre és elfogadásra tanít. A karate felkészít az életre, és mint minden sporttevékenység embert és közösséget egyaránt formál. Sportolóként önök tudják a legjobban, hogy az egymás iránti tisztelet, önfegyelem, szorgalom, kitartás, versenyszellem és akaraterő milyen lényeges a fiatalok nevelésében és a mindennapi életünkben is"- fogalmazott levelében a honvédelmi miniszter.

1596027077

A tárcavezető hozzátette: az elmúlt másfél évtized nemes törekvése volt, hogy a karate helyet kapjon az olimpia programjában. A karate a sportág történetében először, 2020-ban Tokióban képviseltetheti magát az olimpiai játékokon. Óriási kihívás és dicsőség ez a sportágnak és egyben a Magyar Karate Szakszövetségnek is. Magyar szempontból az a feladat, hogy a következő esztendőkben a sportág olyan helyzetbe kerüljön, hogy képesek legyünk az olimpiai kvalifikációt megszerezni. Amelynek Önök a letéteményesei. „Végezetül ne feledjék a régi tanítást: aki erővel küzd, az erős, aki ésszel, az okos, aki a szívével küzd, az legyőzhetetlen!"– fűzte hozzá köszöntőjében Simicskó István.

1596027078

A miniszteri köszöntő után dr. Mészáros János értékelte a 2016-ös esztendő legkiemelkedőbb eseményeit, külön kitérve a szakszövetséget érintő, a 2020-as tokiói olimpiával kapcsolatos feladatokra. A 2015 tavaszától beindult Sport Legyen a Tied! elnevezésű programmal kapcsolatban elmondta: az elsődleges cél – vagyis az ifjúság sportolási hajlandóságának növelése – teljesült, hiszen a program részeként a karate egyesületek megkezdték az együttműködést az iskolákkal, 2017 szeptemberétől pedig újraindul a karate szakedző képzés a Testnevelési Egyetemen, amely maximálisan segíti majd a sportág népszerűsítését.

Kalmár Árpád, a Magyar Karate Szakszövetség általános alelnöke kérdésünkre elmondta: azzal, hogy a karate bekerült a 2020-as tokiói nyári olimpia hivatalos programjába, a sportág egy 20 éves álma vált valóra. Közben az Ausztriában rendezett világbajnokságon Tadissi Martial, az egyik legeredményesebb magyar versenyző ezüstérmet szerzett, amellyel kvalifikálta magát a nem olimpiai sportágak legrangosabb rendezvényére, a 2017 nyarán Wroclawban rendezendő Világjátékokra. „Megindult az előkészület a versenyzők kiválasztására, és innentől kezdve már minden eredmény fontos. Itt már nemcsak a sportág számít, hanem a sportdiplomácia is: a versenyzőket fel kell építeni, be kell vezetni a köztudatba, amely egy komplett menedzsment-feladat.

Az évadnyitó és évértékelő ülést követő hónapok eseményeit tekintve 2017 tavaszán rendezik majd meg a WKF Karate Magyar Bajnokságot, amelyet majd kisebb hazai és nemzetközi versenyek sorozata követ majd.

1596027078


Fotó: Rácz Tünde