Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aktív pihenés a Balatonnál

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2016. augusztus 8. 18:38

2010-ben vetette fel Farkas László, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (Hososz) elnöke, hogy az akkori Honvéd Üdülőben (a mai MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ) a pihenésen kívül sportprogramot is kellene biztosítani gyermekek számára. Azóta turnusról-turnusra a Hososz programja nemcsak a fiatalabb korosztály, de a felnőttek körében is nagy sikert arat.

1596017757

Az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ strandján időről időre légpuskát, illetve íjat a kezében tartó gyermeket és felnőtteket láthat az ember. Gyermekek próbálják minden erejüket beleadva kihúzni az íjat, aztán amikor az már tökéletesen megy és a tartás is stabil, jöhet a következő próbatétel: eltalálni a célt – lehetőleg a kellős közepét. Segítségük is van: Domán Gábor, a Tapolcai Honvéd Sportegyesület elnöke, a Hososz elnökségi tagja. Mérhetetlen türelemmel és mosollyal tanítja a kezdőknek a helyes íjtartást, ám aki haladó és nem találja el a céltáblát, annak olykor fekvőtámasz a „jutalma".

1596017757

Lövészetnél az alakulatok testnevelő tisztjei segédkeznek, akik animátorként, vezényléssel teljesítenek szolgálatot – az elmúlt hetekben például Szabó Szilvia százados, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred testnevelő tisztje tanította kicsiket és nagyokat egyaránt a helyes fegyvertartásra. Míg az íjászatot inkább a gyermekek részesítik előnyben, addig a „fegyverforgatás" iránt a felnőttek, sőt, a hölgyek is élénken érdeklődnek.

A népszerűbb azért talán inkább mégis az íjászat – talán azért, mert aki kedvet kap, otthon is folytathatja a gyakorlást. S ezzel meg is valósul a Hososz nem titkolt célja: mindamellett, hogy szabadidős programot biztosítanak a fiataloknak és szüleiknek, a gyermekek kipróbálhatják, és megszerethetik ezeket a sportokat.

1596017757

Farkas László, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke a Balaton-parti sportprogramról szólva hangsúlyozta: „ezek az alkalmak azért is népszerűek, mert az embereket érdekli az, hogy sportolhatnak, mozoghatnak, lőhetnek, fegyvert vehetnek a kezükbe. A lövészet a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt érdekli."

Minden korosztály szeret egy kicsit mozogni még a szabadsága alatt is a tétlen pihenésből kimozdulva, ami lehet röplabdától kezdve lövészet, íjászat vagy sorverseny a gyermekeknek, mindenkit érdekel a kihívás. A Hososz felvállalta azt, hogy a tagszervezetein keresztül ezt biztosítja mindaddig, amíg igény van rá. „Piros Ottó ezredes, a központ parancsnoka is támogatja és helyet biztosít a programnak és azt tapasztaljuk, hogy ez változatlanul népszerű az üdülők körében" – tette hozzá az elnök.


1596017758

Fotó: a szerző felvételei