Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar győzelem Ostravában

Szöveg: Simon Péter alezredes |  2016. szeptember 26. 10:16

A Magyar Honvédség helikoptervezetői negyedik alkalommal vettek részt a hat nemzet és tizennégy induló csapat részvételével Csehországban megrendezett „Hip Cup 2016” elnevezésű versenyen. Idén a legjobbnak az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományából kijelölt légijármű-személyzet bizonyult, akik a 4 versenyszámból hármat, illetve az összesített kategóriát is megnyerték.

Évtizedek óta elfogadott tény, hogy a helikopter-vezetők korszerű kiképzésének elengedhetetlen eszköze a szimulátor. Nemcsak hogy költséghatékony módja a repülési eljárások begyakorlásának, de biztonságos lehetőséget nyújt olyan vészhelyzetek kezelésének kipróbálására, melyekre valós repülés közben csak nagyon magas kockázat mellett lehetne felkészíteni a hajózószemélyzeteket.

A Magyar Honvédség helikopterpilótái a HTP Ostrava CZ központban kialakított Mi-171s helikopter szimulátorában kapnak ilyen jellegű felkészítést, részben a repülés közbeni vészhelyzetek kezelésére, részben pedig a műveleti körülmények közötti feladat-végrehajtásra.

1596020448

A központban évente egyszer megrendezendő nemzetközi versenynek hivatalos tétje ugyan nincs, mégis az ott kiképzést kapó nemzetek helikoptervezetői igyekeznek bebizonyítani, hogy az ő felkészültségük a legjobb az adott típust repülő nemzetek közül, ezzel besorolva magukat a helikoptervezetők láthatatlan „szakmai piramisának" csúcsára.

A versenyen az objektivitás érdekében számítógéppel értékelték a részvevők teljesítményét, illetve külön pontozták a személyzeten belüli együttműködést és a vészhelyzetek kezelésének „higgadtságát". A verseny műszerrepülési feladatból, két különböző vészhelyzetből és egy ügyességi feladatból állt.

Fotó: a szerző felvétele