Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Súlyos gondok a francia hadseregnél

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 10. 9:20

A francia védelmi minisztérium bizonyos kiszivárgott dokumentumai olyan dolgokról lebbentik le a fátylat, ami már nyílt titok volt a katonák körében. A francia hadsereg ugyanis komoly gondokkal küzd, hiszen a felhasználható anyagi források nagy része a fizetésekre és a beszerzésekre ment el, és a szükséges karbantartási és felújítási munkálatokra nem jutott kellő mennyiségű pénz.

Ennek következtében a páncélozott járművek fele, a repülőgépek esetében pedig több, mint 50% van üzemen kívül.

Kis összehasonlítást végezve, árulkodóak lehetnek az adatok: az Egyesült Államok évente 350.000 dollárt költ egy katonára, Nagy-Britannia 194.000 dollárt, míg Franciaországnál ugyanez az adat 84.000 dollár. Ez az összeg azonban csak látszat, hiszen kecsegtető látványt nyújt a sok, modern fegyverekkel rendelkező katona, de amint bevetésre kerül a sor a fegyverek csődöt mondanak.

A nyilvánosságra került dokumentumok beszámolnak a szomáliai kalózok elleni, közelmúltbéli hadművelet részleteiről is. A fegyverek sorozatos meghibásodása miatt csupán a katonák ügyességén és szerencséjén múlott, hogy nem történt katasztrófa.

A franciák példája természetesen nem egyedülálló Európában, hiszen a hidegháború után számos országban csak munkahelyteremtő lehetőségként tekintek a katonaságra, és sok esetben nincsenek komoly törekvések egy ütőképes fegyveres erő kialakítására. Franciaország elnöke egy egyesített európai hadseregben látja a megoldást, amit bevetésre kész eszközökkel szerelnének fel. Ha ez az elképzelés kudarcba fullad, akkor Franciaország csökkenteni fogja fegyveres erői számát, így több pénz fordítható majd a karbantartásra és a logisztikára.