Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Svájc és Norvégia is érdeklődik a Gripen iránt

Szöveg: JETfly |  2008. január 23. 12:43

Egyre nagyobb exportlehetőségek előtt áll a JAS-39 Gripen vadászgép, ezért a Gripen Internationalnél úgy gondolják, 2008 sikeres üzleti év lesz. Több országban merült fel igény a negyedik generációs vadászrepülőgépre szerte a világban, többek között Svájc és Norvégia is erőteljesen érdeklődik a típus iránt.

– Hatalmas az érdeklődés most a Gripen iránt, és ez erősíti a pozíciónkat a világpiacon – nyilatkozta Ake Svensson a SAAB-tól.

Svájc most kért ajánlatot a SAAB-tól, ami a tervek szerint ez év közepére készül el. Svájc négy ajánlatból választja ki 2009-ben azt a típust, amely 2013 körül leváltja régi, F-5 vadászrepülőgépekből álló flottáját.

Norvégia negyvennyolc JAS-39 típusú vadászgép beszerzésére kért ajánlatot az FMV-től, a svéd katonai beszerzési hivataltól. Itt a Gripen mellett az F-35 JSF és a Eurofighter Typhoon szállt versenybe. A Eurofighter nemrég visszalépett a beszerzési eljárástól. Norvégia 2009 tavaszán hozza meg döntését, hogy melyik vadászgép típus lesz, amelynek leszállítását 2015-től kezdheti meg a nyertes cég.

A SAAB céget tavaly még India és Dánia kereste meg Gripen-beszerzési tervekkel.