Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Svájc szorosabb védelmi együttműködést akar az EU-val és a NATO-val

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. szeptember 8. 20:07

Svájc szorosabb védelmi együttműködést szeretne kiépíteni az Európai Unióval és a NATO-val amellett, hogy közben megőrzi hagyományos semlegességét még azután is, hogy nem messze tőle, Ukrajnában háború folyik – jelentette be szeptember 7-én, szerdán az alpesi ország vezetése.

A berni kabinet által jóváhagyott, védelmi politikai irányelveket összegző dokumentum ezenfelül Svájc saját fegyveres erőinek megerősítését szorgalmazza. „A jelentés összegzése szerint Svájc érdekét szolgálja, hogy biztonsági és védelmi politikájában a korábbinál határozottabb legyen a nemzetközi együttműködés, miközben megtartja semlegességét” – közölte a svájci kormány, utalva arra, hogy szerinte bővíteni kellene az európai katonai összefogást az EU és a NATO révén.

Az elképzelések szerint ez több közös hadgyakorlatot jelentene, a katonai együttműködés kibővítését, ideértve a meglévő Partnerség a Békéért programot a NATO-val, illetve a csatlakozást az EU gyorsreagálású – mentő és evakuációs műveletekhez használt – alakulataihoz.

Hírügynökségek megjegyezték, hogy a kapcsolatok szorosabbra fűzése egy katonai szövetséggel szakítást jelentene a gondosan ápolt svájci semlegesség hagyományával, ami viszont támogatói szerint segített az alpesi államnak békésen fejlődni és fenntartani különleges közvetítői szerepét még a hidegháború idején is. Az ukrajnai hadművelet mindemellett rávilágított a hibrid hadviselés, a félretájékoztatási kampányok, a kibertámadások, a fedett műveletek, sőt a fegyveres konfliktusok veszélyeire.

Svédország és Finnország májusban nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-nak.