Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A német haderő vezérkarfőnökét fogadta a Magyar Honvédség parancsnoka

Szöveg: MHP | Fotó: Kertész László, Szabó Lajos, Tóth László, Kormány Gábor |  2022. szeptember 8. 18:37

Katonai tiszteletadással fogadta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a német hadsereg, a Bundeswehr főszemlélőjét (vezérkarfőnök) Eberhard Zorn vezérezredest szeptember 8-án Budapesten, a Hősök terén.

LALA5674

A katonai tiszteletadás keretében a német vezérezredes koszorút helyezett el a Magyar Hősök Emlékkövénél, majd ezt követően a két fél a Magyar Honvédség Parancsnokságán bilaterális megbeszélést folytatott a haderők közötti együttműködésről.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a találkozón elmondta, hogy Németország továbbra is fontos szövetségese és stratégiai partnere hazánknak, amelyet még erősebbé tesznek a magyar és német ipari – jelen esetben hadiipari – együttműködések, kapcsolatok. Kiemelte, hogy a kapcsolatokat - amelyek mindkét fél számára egyaránt előnyösek és hasznosak - a jövőben is fenn kell tartani, és tovább fejleszteni, akár új területeket is bevonva.

Az altábornagy hangsúlyozta, hogy Magyarország és Németország között a védelmi ipari partnerség a legdinamikusabban működő terület. A kölcsönös érdekek mentén folytatott együttműködés a védelmi tárcák és a fegyveres erők tevékenységének szinte teljes spektrumát lefedi, és nagymértékben hozzájárul hazánk nemzeti feladatainak és a szövetségesi kötelezettségeinek teljesítéséhez.

TOT_7218

A megbeszélésen téma volt az Oroszország és Ukrajna között zajló háború is, amelynek kapcsán a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta, hogy a szomszédunkban zajló háború közvetlen hatással van hazánkra. Az ukrajnai háború jelenti a hidegháború vége óta a legnagyobb fenyegetést Európa biztonságára. Magyarország határozottan elítéli Ukrajna orosz invázióját, Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megsértése pedig elfogadhatatlan – fogalmazott az altábornagy.

A parancsnok arról tájékoztatta kollégáját, hogy a korábbi NATO döntés értelmében az orosz harci tevékenység ellensúlyaként a szövetség keleti szárnyán meg kell erősíteni a katonai jelenlétet, ezért – a már korábban megalakított előretolt állomásoztatás mintájára – előretolt harccsoportok létrehozására kérték fel Magyarországot, Bulgáriát, Szlovákiát, és Romániát. A Magyar Honvédség nemzeti alapon szervezett, megerősített zászlóalj harccsoportot állított fel a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoport (HUN eVA BG) részeként Újmajor bázison, amely február 23-ra már elérte a NATO által is elfogadott kezdeti műveleti képességet. Hozzátette: a honvédelmi miniszter utasítására növeljük a honvédség harc- és reagálóképességét.

LALA5667

A megbeszélésen téma volt még a két ország közötti hadiipari kapcsolatok helyzete, különös tekintettel a H145M típusú helikopterekre, a LEOPARD-2 harckocsikra, a PZH-2000 önjáró lövegekre és LYNX harcjárművekre. A partnerek megállapodtak, hogy folytatni fogják az eddig megkezdett együttműködéseket – például logisztika, kibervédelem, cseretiszti program –, illetve szorgalmazni fogják azokat is, amelyekben már a megállapodások is megszülettek.

A német delegáció ezt követően Szolnokon tett látogatást, ahol statikus és dinamikus bemutató keretei között megtekintették az alakulat felszereléseit, eszközeit, ezen belül is a Helikopter Bázis H145M, és Mi-24-es típusú helikoptereit.