Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Svédország az UH-60M Black Hawk első európai vásárlója

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. május 22. 18:39

A Sikorsky Aircraft Corp. 2011. május 18-án jelentette be, hogy első európai vásárlóként Svédország rendelt 15 darabot az UH-60M Black Hawk helikopterből. A Foreign Military Sales program keretein belül nyélbe ütött 546 millió dolláros üzlet révén a Black Hawk legújabb modelljét üzemeltetheti a Svéd Fegyveres Erők.

A korszerű forgószárnyasokat többek között kutató-mentő és evakuálási feladatkörben is bevetik. A szerződés értelmében az első hat gépet 2011-ben, a fennmaradó 9 példányt pedig 2012-ben szállítja le a gyártó.

Az UH-60L utódja, az UH-60M már hadrendben áll az amerikai hadseregnél, megnövelt hasznos tehersúlyával, hatótávolságával, modern avionikájával, egyszerűbb kezelhetőségével tovább növeli a Black Hawk család népszerűségét. A Black Hawk-ok az első verzió 1978-as hadrendbe állítását követően napjainkig már több mint 9 millió órát repültek, közel 2700 darab teljesít szolgálatot világszerte.

Svédország lesz a 26. a Black Hawk-ot üzemeltetők sorában, Európában pedig a második, hiszen Ausztria is rendszeresítette az UH-60L változatot. Svédország az új Black Hawk-okat Afganisztánban is be kívánja vetni.