Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szorosabb védelmi szövetség formálódik az ASEAN-országok között

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 22. 20:43

Békefenntartó központok felállításáról, fokozottabb katonai együttműködésről és a Dél-kínai-tenger területi vitáinak rendezését lehetővé tevő új jogszabályok elfogadásáról határoztak a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) védelmi miniszterei eheti találkozójukon.

A regionális béke és biztonság garantálása érdekében a mostaninál szorosabb védelem- és biztonságpolitikai együttműködésről állapodtak meg a Fülöp-szigetek, Indonézia, Szingapúr, Malajzia, Thaiföld, Brunei, Vietnám, Laosz, Mianmar, Kambodzsa illetékes miniszterei Jakartában. A tíz délkelet-ázsiai állam megállapodott a hadiipari együttműködés mechanizmusában, lefektette a közösség következő két évre vonatkozó munkatervét, és elhatározta egy békefenntartó központ és hálózat létrehozását a térségben.

Az elmúlt hónapok térségbeli kihívásaira válaszul a miniszterek a humanitárius segítségnyújtás és katasztrófák kezelésének összehangolásában is megegyeztek.

A szervezet fennállása óta először az államok tárgyaltak a Kína és négy tagállam (Indonézia, Malajzia, Fülöp-szigetek és Vietnám) között feszültséget keltő dél-kínai-tengeri vitákról, amelyeket a Kína és az ASEAN által 2002-ben elfogadott szabályzat ellenére sem sikerült rendezni. Az országok egyetértettek abban, hogy a már meglévő rendelkezések betartása mellett új szabályok elfogadása is szükséges, a viszály ugyanis a térségbeli megbékélés egyik legnagyobb hátráltatója. A kérdésről a héten Szingapúrt, Indonéziát és a Fülöp-szigeteket érintő körúton járó Liang Guang-lie kínai védelmi miniszterrel is egyeztettek, s kijelentették: az ASEAN csak abban az esetben vesz részt a vitákban, ha nem az egyes országok, hanem kifejezetten a szövetség érdekei sérülnek.

Az együttműködés szorosabbra fűzése a védelmi miniszterek találkozójának kiterjesztéséhez (ADMM Plus), vagyis a térségben meghatározó Egyesült Államok, Oroszország, India, Kína, Dél-Korea, Japán, Új-Zéland, Ausztrália tárgyalásokba való bevonásához is kiváló alapot jelent. Az ADMM Plus a tervek szerint a kalóztámadások, csempészet és terrorizmus elleni fellépés első számú platformja lehetne, s elősegítené az ASEAN nemzetközi közösségbe való integrálódását.