Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Svédország keresi a Herculesek váltótípusát

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. július 14. 8:05

A svéd védelmi minisztérium az évtized végéig lecserélné a jelenleg hadrendben álló összes C–130-as Hercules szállítógépét, melyből háromgépet még az 1960-as években szereztek be – írja a Jane’s. Erről az idén megrendezendő farnboroughi repülési szakkiállításon beszélt a svéd légierő parancsnoka. Tervek szerint, a C–130-asok leváltását célzó program 2017–2018-ban kezdődik meg. Napjainkban a svéd katonai vezetés három verziót vizsgál az ügyben.

Az első, hogy a jelenleg hadrendben álló Herculeseket nagyjavítják és modernizálják, így további 10–15 évig üzemben tarthatóak, a második verzió szerint új szállítógépek vásárlását tervezik, míg a harmadik esetben kivonják az összes Herculest és felszámolják a taktikai szállító flottát.

A parancsnok hozzátette: egyelőre a harmadik verzió csak elképzelés, a katonai vezetés a második, tehát az új szállítógépek beszerzése mellett teszi le a voksát.

A svéd Légierő a döntéshozatalig a Herculeseken kisebb modernizálást is végrehajt, így addig biztosan üzemben tarthatóak a gépek. Svédország jelenleg nyolc darab C–130E/H verziójú Herculest üzemeltet, melyből 3 már közel 50 éve szolgálatban áll.

A parancsnok megemlítette azt is, hogy a C–130-esek cseréje csak egy, a három légierőt érintő, prioritást élvező program közül. A légierő a Herculeseken felül, a jövőben modernizálja a JAS–39 Gripen vadászgépeit, illetve le kívánja cserélni a lassan kiöregedő Saab 105-ös kiképzőgépeket is.