Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabadlábon az egykori iráni miniszterelnök gyilkosa

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 18. 12:17

Elrendelte egy francia bíróság kedden egy volt iráni miniszterelnök gyilkosának szabadlábra helyezését – közölte az életfogytig tartó börtönre ítélt iráni férfi ügyvédje. Ali Vakili Rad 1991-ben gyilkolta meg – megfojtotta és agyonszúrta – a párizsi emigrációban élő Sahpur Bahtiart, az 1979-ben megbuktatott perzsa sah utolsó miniszterelnökét.

A francia belügyminiszter már hétfőn aláírta a férfi kiadatásáról szóló rendeletet, így Radot a bírósági határozat nyomán hamarosan visszaküldik Iránba.

A bíróság döntése előtt két nappal, vasárnap engedték szabadon Iránban azt a fiatal francia tanárnőt, akit összeesküvés vádjával tartóztattak le a perzsa államban a tavaly júniusi vitatott elnökválasztást követő tüntetések idején. Az iszfaháni egyetem 24 éves francia lektorát, Clotilde Reisst tavaly július 1-jén vették őrizetbe, amikor megpróbált hazautazni, és zavargások szításáért valamint kémkedésért tízévi börtönre ítélték. Váratlanul azonban 285 ezer dollár pénzbírságra változtatták az ítéletet, s amikor ügyvédje kifizette az összeget, Reiss elhagyhatta a börtönt.

Az iráni hatóságok néhány nappal azt követően változtatták meg az ítéletet, hogy a francia igazságszolgáltatás május elején úgy döntött, nem adja ki az Egyesült Államoknak Madzsid Kakavand iráni mérnököt, akit 2009 márciusában vettek őrizetbe Franciaországban az amerikai hatóságok kérésére. Az iráni mérnököt azóta szabadon is engedték, s visszatérhetett Iránba.