Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szaddam két féltestvérét már az irakiak őrzik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 16. 16:37

Az amerikai hadsereg átadta az irakiaknak Szaddám Huszein egykori diktátor két féltestvére és mintegy 200 másik rab őrzését – közölte az iraki igazságügyi miniszter helyettese. A rabok július 14-én, csütörtökön kerültek iraki felügyelet alá. Köztük van Szaddám két féltestvére, Szabaavi Ibrahim al Haszán és Vatban Ibrahim al-Haszán, valamint Szultan Hashim volt védelmi miniszter. Mindhármukat korábban halálra ítélték emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

A nevük rajta volt azon a listán, amelyet a 2003-as amerikai irányítás alatt végrehajtott megszállást követően állítottak össze a leginkább keresett 55 személyről.

Az amerikai hadsereg sorban adja át az Irakban lévő támaszpontjait, börtöneit és az ott őrzött rabokat a helyi hatóságoknak, készülve az év végi teljes kivonulásra. Szaddám Huszeint 2006 decemberében végezték ki.

A rabok mostani átadásával együtt az irakiak birtokba veszik a főváros, Bagdad peremén lévő, Cropper börtön utolsó részlegét is. Az ellenőrzés átvételével lezárul a megszállás egyik legszégyenletesebb fejezete, amelynek során több ezer embert vettek őrizetbe vádemelés nélkül, és ami heves tiltakozásokat váltott ki, miután nyilvánosságra kerültek a rabok elleni túlkapások, erőszakos cselekmények.