Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szaktudás, szervezőkészség, precizitás, tapasztalat

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. december 1. 10:02

Az MHonvédség 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezrednél ünnepélyes állománygyűlésen köszöntötték a logisztikai területen dolgozó katonákat és civileket. Az állománygyűlésen elhangzott beszédekben a példák sokaságával igazolták a logisztikusok munkájának a fontosságát.

Az egyik ünnepi szónok megállapította: egy logisztikus akkor dolgozott
jól, ha a környezetében nem is látják, hogy csinált valamit. Az ünnepi állománygyűlés a csapatzászló, majd az elöljáró fogadásával kezdődött.

Az ünnepséget dr. Vasvári Tibor nyugállományú ezredes nyitotta meg és köszöntötte az állománygyűlés résztvevőit.
Ezt követően a résztvevők, „a katona imájának" meghallgatásával emlékeztek azokról a tisztekről, tiszthelyettesekről, akik már lehetnek itt, nem ünnepelhetnek a társaikkal.

Vasvári ezredes a bevezetőjében elmondta: a rendezvény, a hagyományos civil-katona kapcsolatok fejlesztését, ápolását szolgálja. Hangsúlyozta: ezen a napon közvetlenül tudnak találkozni egymással a katonák és beszállítóik, szót tudnak szót váltani olyan kérdésekről, amelyekre a mindennapi életben nincs lehetőségük. A logisztikában dolgozók között folyamatos kapcsolattartásra, konzultációkra van szükség – emelte ki – mert csak így biztosítható a feladatok zökkenőmentes ellátása.

A megnyitót követően Zentai László alezredes, az ezred parancsnokhelyettese a HM Honvéd Vezérkari Főnök levelét ismertette, amelyben Benkő vezérezredes köszöntötte az ünneplőket.
A levél kiemelte: a logisztikával foglalkozók munkájával naponta találkozhatunk, de ezt a munkát az ott dolgozók mindig a háttérben végzik. A legjobban felszerelt csapatok sem képesek a feladataikat eredményesen végrehajtani, ha nincs mögöttük egy jól működő logisztikai biztosítás.

A napjaink kiemelt feladata – írta a vezérkar főnök – a misszióban lévők kiszolgálása és ez a jövőben is elsőbbséget kell hogy kapjon minden, egyéb más területtel szemben. Eddig ezt a feladatot a katonáink itthon és külföldön jól oldották meg, kivívva ezzel a külföldi szakemberek elismerését.
A beszéde végén hangsúlyozta: a logisztikai feladatok végrehajtása mindenkitől, aki ezt a munkát végzi kitartást, áldozatkészséget és precizitást igényel.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának köszöntő levelét Lőrinc Béla őrnagy, logisztikai főnök ismertette. A parancsnok, a Logisztikusok Napja alkalmából köszöntötte az érintett állományt.
Kiemelte: a katonai kultúra egyik fontos eseménye a fegyvernemi napok rendszere, mert annak a megünneplése minden esetben erősíti a fegyvernemen belüli az együvé tartozás érzését. A parancsnok a levelében megerősítette: a korszerű hadviselésben nagyon fontos a magas szintű logisztikai biztosítás megszervezése. A jelenlegi logisztikai szakfeladatok kiemelt területe, a külföldön lévő csapatok ellátásának a biztosítása. Ez a feladat nagyon gondos tervezést, szakszerű és precíz végrehajtást igényel, mert az ellátási hátteret több száz, vagy ezer kilométeren lévő területen kell biztosítaniuk.

A levele további részében kifejtette: a logisztikusok ebben az évben itthon is bizonyították szakmai rátermettségüket akkor, amikor az egymás után bekövetkezett katasztrófáknál végeztek gyors és hatékony háttérmunkát. A nyár elejei árvizek, a kiemelt gyakorlatok és a vörös iszap katasztrófa idején, az ott dolgozó állomány sikeres kiszolgálásához, az életek és értékek mentéséhez gyors intézkedésekre, szakszerű végrehajtásra volt szükség.
Az ÖHP parancsnoka megköszönte ezt a munkát és a kiemelkedő helytállást.

A civil szféra képviseletében dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke köszöntötte az ünnepi állománygyűlés résztvevőit.
Beszédében kifejtette: a katonák életében a logisztikai feladatok mindig kiemelt szerepet játszottak. Az elmúlt évtized szervezeti átalakításainak sorozata nem minden esetben segítették ezt a különleges szerepet. 2010. év katasztrófáinál, az árvíz, majd a vörös iszap felszámolásában való részvételnél jól vizsgáztak a katonák. „A veszprémi ezrednél a technikák és az eszközök megfelelő számban és időben rendelkezésre álltak és ezzel nem kis feladatot vállaltak a rendkívüli helyzet felszámolásában."

„Külön kiemelt feladata volt ennek az ezrednek, az őszi katasztrófa elhárításában való részvétel – folytatta az elnök – és amikor kint helyszínen beszélgettem a katonákkal és megköszöntem ezt a nagyszerű munkát. Ők csak ezt válaszolták: Ez volt a dolgunk!"
A továbbiakban elmondta: a honvédség költségvetése mindig a közvélemény figyelmének a középpontjában állt. Nagyon lényeges, hogy ezek, az adófizetők által rendelkezésre bocsátott pénzügyi források minél hatékonyabban legyenek felhasználva és csak kevesen tudják ez is a logisztikusok feladata.
Doór Zoltán végül a civil kollégák nevében eredményes munkát és jó egészséget kívánt, minden, az e területen dolgozó katonának.

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott, sokan kaptak különböző szintű elismeréseket, tárgyjutalmakat.

A rendezvény Szücs József mérnök ezredes, az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred parancsnokának beszédével folytatódott.
A parancsnok a logisztikai feladatok fontosságát történelmi példákkal igazolta. Idézte Napóleont, aki azt mondta: „A katona a gyomrával gyalogol!" Hangsúlyozta: a katonai ellátás a béke körülmények között is harcfeladat olyan, ami nagyfokú szaktudást, jó szervezőkészséget, tapasztalatot és precizitást igényel.

Kiemelte: ha a rendszerben minden jól működik a környezete szinte észre sem veszi a logisztikai szakemberek munkáját, de ha a „fogaskerekek közzé egy porszem kerül" és gond van, a logisztikusok rögtön előtérbe kerülnek.
A parancsnok visszaidézte az elmúlt két hónap iszap katasztrófájának a történéseit, elsődlegesen azokat a napokat, amikor az ezrednek azonnal, nagy erőkkel kellett reagálnia a kialakult helyzetre.
Beszédének a végén hangsúlyozta: könnyű logisztikusnak lenni akkor, amikor „korlátlan anyagi-technikai eszközök" állnak rendelkezésre. Nehezebb akkor, amikor az anyagi eszközök és lehetőségek szűkösek.

Az ünnepség végén Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. Beszédében kiemelte: nagyon nagyszerű dolog azt hallani a civil szervezetek képviselőitől, hogy vannak olyan katonai szervezetek, akikre számíthatnak az országban élők, mert látják, hogy a katonáik helyt tudnak állni a nemzeti értékek védelmében.
Elmondta: még a pápai vadászrepülőként megélt korszakából tudja azt, hogy milyen bonyolult, lelkiismeretes és megfeszített munkát igényel a katonai technikák kiszolgálása, az hogy biztonsággal tudjanak üzemelni. Ezért tisztelet azoknak, akik ezt a munkát végezték és végzik a jövőben. Minden e területen dolgozó katonának sok sikert és „kozmikusan jó egészséget" kívánt.

Az ünnepség a Logisztikusok indulójának a meghallgatásával fejeződött be.

 

 Fotó: A szerző felvételei