Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarországnak több tisztelet jár

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Honvédelmi Minisztérium |  2023. március 8. 17:47

Magyarországnak több tisztelet jár – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Európai Unió védelmi minisztereinek találkozója után Stockholmban.

svéd_1

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszámolt arról, hogy a találkozó kiemelt témája az ukrajnai háború volt. A miniszter hangsúlyozta: felszólalásában ismertette Magyarország változatlan és világos álláspontját arról, hogy sem lőszerrel, sem halált okozó eszközökkel nem járul hozzá a háború folytatásához és eszkalációjához. Magyarország célja, hogy kimaradjon a háborúból – tette hozzá. A miniszter elmondta: a találkozó fontos témája volt a védelmi ipar fejlesztése is. Ezzel kapcsolatban aláhúzta: Magyarország arra törekszik, hogy a korábban a baloldali kormányok által leépített védelmi ipar ismét visszaépüljön és az elkövetkező években bekapcsolódjon az európai védelemipari véráramba.

svemin4

A találkozó margóján a honvédelmi miniszter kétoldalú egyeztetéseket folytatott Pal Jonson svéd és Antti Kaikkonen finn védelmi miniszterekkel is. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: mindkét tárgyaláson a NATO-csatlakozás ratifikációja került előtérbe, amellyel kapcsolatban biztosította partnereit arról, hogy a magyar kormány a kezdetektől fogva támogatja országaik csatlakozását, azonban az elmúlt években sajnálatosan igaztalan, hamis vádak érték a két ország politikusaitól Magyarországot. Magyarországnak több tisztelet jár, és ezért azt szeretnénk, hogyha a ratifikáció folyamata lezárul, akkor a jövőben partnerként és egymásban bízó szövetségesként tudjunk politikai párbeszédet folytatni – szögezte le.

svemin1

A miniszter Jean-Pierre Lacroix-val, az ENSZ békeműveletekért felelős főtitkárhelyettesével is megbeszélést folytatott, akivel Magyarország ENSZ békefenntartó missziókban betöltött szerepéről egyeztettek. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a tárgyalásról beszámolva elmondta: keresik a további lehetőségeket a nemzetközi szerepvállalásra.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye.