Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szállításra készek a Cseh Hadsereg új járművei

2007. december 10. 11:09

A Steyr konzorcium a napokban hivatalosan is bejelentette, hogy elkészült az első tizenhét darab Pandur II-es kerekes páncélozott harcjármű abból a 199 darabból, amelyet a Cseh Köztársaság rendelt meg hadserege számára még 2006 júniusában. Az első szállítmány harckész állapotban várja a Steyr bécsi telephelyén, hogy elszállítsák őket.

A járműveket a Steyr és a cseh alvállalkozók közösen készítik, utóbbiak szállítják az alkatrészek csaknem felét. Talán ennek s köszönhető, hogy az tizenhét járművet a cseh hadsereg által igen rövidre szabott határidőn belül sikerülr elkészíteni. A cseh ipar bevonása a gyártásba a szerződés megkötésének egyik előfeltétele volt, és ez jelentős anyagi beruházást kívánt a Steyr részéről.

„Az első tizenhét jármű már teljesen elkészült, és hadra fogható. Képességeiket bizonyították a tesztpályákon, és azonnal szolgálatba állíthatók, hogy magasabb páncélvédelmet biztosítsanak a cseh katonáknak" – nyilatkozta Stefan Szücs, a Pandur program projektigazgatója, majd hozzátette, hogy a projektben közvetlenül több mint tizenkét cseh alvállalkozó vesz részt, így eleget tettek a cseh kormány által szabott feltételeknek is.

A cseh hadsereg és a Steyr között tárgyalások folynak a járművet érintő számos apróbb módosítás végrehajtásáról, amelyek a tesztek végrehajtása során merültek fel. Sok elem kifejezetten cseh fejlesztés a járművön, mint például a híradó berendezés, az optikai rendszer vagy a harci információs rendszer.

Ígéretet kaptak, hogy mind a 199 darab jármű leszállításra kerül még a 2012-es év vége előtt.
Ezzel a beszerzéssel a cseh hadsereg a világ egyik legmodernebb gumikerekes páncélozott harcjárművének birtokába kerül. A 8 x 8 kerék meghajtású járművek 18 különféle konfigurációban készülnek. A teljes járműparkból például 63 darab lesz páncélozott személyszállító harcjármű (PSZH). Felszerelik őket a Rafael távirányítású fegyverrendszerével (RCWS 30) és a Spike-LR irányított páncéltörőrakéta-indítóval.
A Pandur II-nél már a tervezéskor ügyeltek arra, hogy harci állapotban is alkalmas legyen a C-130-as szállító repülőgéppel történő légi szállításra. A járművek gyártásán túl a Steyr vezette konzorcium, amely vezető cseh és nemzetközi cégekből áll, teljes körű képzést és logisztikai kiszolgálást is nyújt a Pandur II harcjárműcsaládhoz.

(Forrás: haborumuveszete.hu)