Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száz kurd felkelővel végzett a török hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 24. 14:11

Csaknem 100 kurd felkelővel végzett, 80-at pedig megsebesített a török légierő Irak északi részén – közölte augusztus 23-án kedden internetes lapján a török hadsereg. A török haderő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) délkelet-törökországi támadásai nyomán augusztus 17-én újrakezdte az észak-iraki hegyekben megbúvó szélsőségeseket célzó légicsapásait.

A PKK emberei a török biztonsági erők negyven tagjával végeztek az utóbbi alig több mint egy hónapban. Előtte egy évig hallgattak a fegyverek, de a törökök és a kurdok 27 éve tartó konfliktusára nem sikerült tárgyalásos megoldást találni. Ankara szerint az észak-iraki hegyek mintegy kétezer felkelőnek nyújtanak menedéket.

Az utóbbi hat nap műveletei során a török légierő 132 célpontot támadott. A hadsereg közölte: ha szükséges, folytatódnak a légi és szárazföldi műveletek.

Az iraki kurd autonóm területet vezető politikusok elítélték és a nemzetközi alapelvekkel ellentétesnek nevezték a török beavatkozást.

A török-kurd konfliktusban eddig több mint 40 ezren vesztették életüket. A PKK 1984-ben kezdett fegyveres harcba a kurd önállóságért.

A csoportot Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja nyilván.