Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száz altisztjelölt Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. augusztus 24. 15:17

Augusztus 22-én 100 nappali tagozatos tiszthelyettes jelölt vonult be az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola (MH KPTSZI) állományába. Tanulmányaikat az MH Központi Kiképző Bázison (MH KKB) három hónapos egységes katonai alapkiképzéssel kezdik meg.

Az alapkiképzés idejére az MH KPTSZI kijelölt oktatóit, szakoktatóit, valamint a 100 tiszthelyettes jelöltet az MH KKB Mecséri János Kiképző Osztály állományából létrehozott ideiglenes kiképző zászlóalj kötelékébe vezényelték. A tiszthelyettes-jelöltek itt kapják meg a minden katona számára előírt egységes ismereteket tartalmazó 14 hetes alapkiképzést, amely szerves része az egyéves OKJ 52. nappali képzés programjának és követelményeinek.

A bevonulás másnapján a bázis parancsnoka, Mikusi Zsolt ezredes köszöntötte a már egyenruhába beöltözött hallgató-jelölteket, bemutatta az MH KKB és MH KPTSZI vezetőit és tájékoztatta őket az elkövetkező három hónap fontosabb feladatairól.

A három hónapos egységes katonai alapkiképzést követő egyéves nappali tagozatos tiszthelyettes-képzésre ebben a formában feltehetőleg utolsó alkalommal kerül sor, mert a tervek szerint a következő, vagyis a 2012/13-as tanévben az iskolarendszerű altisztképzés már kétéves időtartamú lesz. Az egyintézményes tiszthelyettes képzés kezdete óta eltelt egy évtizedben Szentendrén, az MH KPTSZI és jogelőd szervezetei végezték az államilag elismert (OKJ) képzést.

A tiszthelyettes-jelöltek bevonulásával megkezdődött Szentendrén az őszi „kiképzési nagyüzem". Augusztus 29-én érkeznek a ZMNE-re felvett tiszt hallgató-jelöltek, majd következik a nem katonai tanintézetben végzett tisztek alapkiképzése, következő hetekben pedig megkezdődik a szerződéses katonák újabb csoportjának alapkiképzése, illetve folytatódik a nemzetközi kiképzési program.

1595923526

 Fotó: A szerző felvételei