Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már több mint harminc ország ismerte el a líbiai lázadókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 24. 16:46

Már több mint 30 ország, köztük Magyarország ismerte el Líbia legitim képviselőjének a felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsát (ÁNT). Augusztus 23-án kedden öt országgal – Magyarország, Bahrein, Irak, Marokkó, Nigéria – nőtt az önmagát a líbiai nép egyetlen legitim képviselőjének minősítő testületet elismerők tábora. Ehhez a táborhoz tartoznak az Egyesült Államok mellett a vezető EU-tagországok is.

A nagyhatalmak közül Oroszország közölte, hogy nem fogja elismerni Líbia egyetlen legitim képviselőjének az ÁNT-t, de elfogadja, mint az ország jövőjéről szóló tárgyalások résztvevőjét. Moszkva kijelentette, hogy Kadhafinak távoznia kell, de azzal vádolta a NATO-t, hogy a líbiai bombázással túllépi az ENSZ-től kapott felhatalmazás kereteit, és tárgyalásokat sürgetett a felkelők és a kormány között. Szergej Lavrov külügyminiszter közölte, hogy az ÁNT elismerése Líbia egyetlen legitim irányítójaként nem javítana a helyzeten.

Az ENSZ BT másik állandó tagja, Kína nem vétózta meg ugyan a légitámadásokat lehetővé tevő BT-határozatot, ám elítélte a csapásokat és kompromisszumot sürgetett a kormány és a lázadók között. Később Peking gesztusokat tett az utóbbiaknak: fogadta a vezetőiket. Hétfőn a kínai külügyminisztérium közölte, hogy Peking tiszteletben fogja tartani a líbiai nép akaratát és reméli, hogy Líbiába visszatér a stabilitás.

Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn azt mondta, hogy kormánya elismerte az ÁNT-t, ahogy az Arab Liga is, amely felfüggesztette Líbia tagságát nem sokkal azután, hogy Kadhafi erői lecsaptak a rendszerellenes tüntetőkre.

A regionális hatalomnak számító Törökország júniusban a líbiai nép legitim képviselőjének ismerte el az ÁNT-t, de – bár Ankara megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Moammer el-Kadhafi kormányával – török hivatalos személyek szerint ez nem azt jelenti, hogy a testület volna az egyetlen képviselője a líbiai népnek.