Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szegény Tisza, miért is bántjátok?"

Szöveg: Magyar Gábor önkéntes műveleti tartalékos százados | Fotó: a katonai szervezet felvételei |  2023. február 2. 14:07

A Tisza élővilágának emléknapján koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Szolnokon, február 2-án.

tiszafolyo_emlekezes_cover

A Tisza fővárosaként ismert település nehéz időket élt meg 2000 januárjában, amikor jelentős mennyiségű cianidszennyezés érte a folyó szolnoki szakaszát. A bajban segítséget nyújtó katonák, rendvédelmi szervek, valamint a vízügyi szakemberek törekedtek a károk mérséklésére, az érintett települések ivóvíz-ellátásának biztosítására, valamint az élővilág megóvására. Ennek és a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően a folyó a vártnál gyorsabban regenerálódott.

Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere beszédében méltatta a város és a honvédség régmúltra visszatekintő jó kapcsolatát. Ezt követően köszönetet mondott a Magyar Honvédség katonáinak, hiszen áldozatkész segítségük nélkül sokkal súlyosabb lehetett volna a katasztrófa. 

A rendezvény zárásaként az emlékezők a Tiszavirág hídról szórták le a folyóba az emlékezés virágait és koszorúit.

A rendezvényen részt vett többek között Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka és dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka is.