Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent Lászlóra emlékeztek Székesfehérváron

Szöveg: Draviczné Adamek Krisztina főhadnagy |  2012. június 27. 19:56

Koszorúzási ünnepséget tartott június 27-én, szerdán az MH Összhaderőnemi Parancsnokság a lövészkatonák védőszentje, Szent László napja alkalmából a lovagkirály Székesfehérváron, a Várfal parkban lévő szobránál. A koszorúzás hagyománya tizenhárom évre nyúlik vissza.

1595937937
Szent László napján a Magyar Honvédség, a történelmi egyházak, Székesfehérvár megyei jogú város, a helyőrségben szolgáló rendvédelmi szervek, valamint a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek közösen emlékeztek a lovagkirályra.
A megemlékezésen Varga Csaba dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke ünnepi beszédében kiemelte: „A Magyar Honvédség történelmével egyidős a lövész fegyvernem, melynek védőszentje Szent László Árpád-házi király. Katonaszentként, a hadsereg, a gyalogság patrónusaként az első világháború utáni független magyar fegyveres erőknél jelent meg. Dicső haditettei, katonai erényei, emberi nagysága alapján vált ez a nap a lövészcsapatok fegyvernemi ünnepévé."

Varga tábornok hangsúlyozta: Szent László ünnepének egyik legfontosabb üzenete, hogy nemes hagyományaink megőrzése és ápolása a jelenkor minden katonájának kötelessége.

Az egyházak képviseletében Horváth Imre kanonok, címzetes apát mondott ünnepi beszédet, amelyben Szent László életét állította példának a mai magyar ifjúság elé, kiemelve a lövészkatonák védőszentjének hithez és hazájához fűződő kapcsolatát.

A rendezvény végén a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait a Szent László-szobor talapzatánál.

Fotó: Bödő Viktória