Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent Miklósra emlékeztek

Szöveg: Budai-Singer Éva | Fotó: a szerző felvételei |  2023. december 6. 17:11

Sok éve hagyomány, hogy Szent Miklós napjának reggelén a HM Katolikus Tábori Püspökség lelkészei egy kis ajándékkal köszöntik a Balaton utcai objektum munkába érkező katonáit és honvédelmi alkalmazottjait, ezzel is felhívva a figyelmet napjainkban is aktuális életpéldájára, az egymásra figyelésre, a jóság és a jócselekedetek fontosságára.

DSC_4586

Idén Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök, Nagy Ferenc Endre százados és Bálint Mihály százados katonalelkészek várták egy kis meglepetéssel az állományt, Szent Miklós püspök alakját pedig Mikus Tibor főhadnagy, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred tábori lelkésze jelenítette meg. Szent Miklós valós történelmi személy volt, 270 körül született Patarában, a mai Törökország területén. Szülei gazdag és istenfélő emberek voltak, akik sokat imádkoztak azért, hogy gyermekük szülessen. Egészen fiatal volt még, amikor titokban megajándékozott pénzzel egy apát, hogy három leányát férjhez tudja adni. Isteni jelre választották Müra püspökévé. Jósága és lelkipásztori buzgósága kiemelte kortársai közül. Egy 6. századi forrás szerint Diocletianus császár (ur. 284-305) idejében börtönben is volt. Csodatettei miatt már életében szentnek tartották. Fontos csodái: viharba került hajót kikötőbe vezérelt, városát megmentette az éhínségtől, föltámasztott három meggyilkolt iskolás gyermeket, három tisztet megmentett a halálos ítélet végrehajtásától. Sírja kezdettől fogva zarándokhely volt. Miután Müra török fennhatóság alá került, 1087-ben testét Bariba vitték, ahol bazilikát építettek a tiszteletére.

DSC_4639

Tisztelete a bizánci birodalomban nagyon korán kezdődött, a 9. század előtt már Oroszország védelmezője a tatárok és minden más ellenséggel szemben. Ereklyéinek átvitele után Európának is az egyik legnépszerűbb szentje lett. Ünnepe mintegy a karácsony vigíliája és bevezetése, hagyományai összemosódtak a karácsonyi ünnepkör szokás- és hiedelemvilágával. Védőszentje elsősorban a gyermekeknek és családoknak, fiatal lányoknak, diákoknak, tengeren járóknak, molnároknak és kenyérsütőknek, szegényeknek, raboknak. A párizsi egyetemen az ügyvédek, törvénytudók, literátusok céhe választotta védőszentül. Oltalmát kérik búcsújárók, búzakereskedők, csipkekötők, csomagolók, fűszerkereskedők, gombkötők, gyertyakészítők, gyógyszerészek, halászok, hajósok, igazságtalanul elítéltek, illatszerészek, kádárok, lenkereskedők, magkereskedők, mészárosok, molnárok, posztósok, sörgyárosok, szénhordók, takácsok, tanítók, tengerészek, tűzoltók, utazók, vászonkészítők; kísértések, köszvény, tengeri veszedelmek, tűzvész, vízkárok, zivatar ellen.