Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentesen készül az EUFOR-kontingens következő váltása

Szöveg: Juhász László százados |  2012. április 9. 17:36

„Teljes gőzzel” zajlik a bosznia-hercegovinai műveleti területre készülő MH EUFOR Kontingens tizenegyedik váltásának felkészítése Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél. Az alakulat katonái közösen készülnek a békefenntartó feladatok ellátására a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Szentesre vezényelt egyenruhásaival.

A misszióba készülő kontingens felkészítése február végén kezdődött. A katonák négy héten át saját helyőrségükben estek át a kiképzés első ütemén, az egyéni alapfelkészítésen. A programban szerepelt általános katonai ismeretek foglalkozás, egyéni alap-lőgyakorlat és a béketámogató műveletekre felkészítő képzés is.

1595934026
A következő ütemben a szakfelkészítést kapják meg a katonák. Ennek egyik fontos eleme volt a gépjárművezetők úgynevezett típusfelkészítése és osztályba soroló vizsgáztatása. Az elméleti és a gyakorlati foglalkozások során a misszióba készülő katonák megismerkedtek a technikai eszközök szerkezeti elemeivel, felépítésével. Aztán felfrissítették tudásukat a KRESZ szabályaiból, és megtanulták azt is, hogy a bosznia-hercegovinai közlekedési szabályok miben térnek el a magyarországiaktól. 

A gyakorlati képzést a sándorfalvai gyakorlótéren tartották, ahol különböző típusú Mercedes, Unimog, Ural, MAN és Volkswagen járművekkel szerezték meg a szükséges vezetési tapasztalatokat. Megismerték a különböző mozgásmódokat – például emelkedő-lejtő, szlalom, vizes akadályok leküzdése. Ezt követte a hosszú távú vezetési gyakorlat, illetve az éjszakai vezetés. Eközben gyakorolták egyebek mellett a  szennyezett terepszakaszon gázálarcban történő vezetést is.

Körmendi József zászlós, a kiképzésért felelős parancsnok, a vizsgabizottság tagja elmondta: a gépjárművezetők jól elsajátították az elméleti anyagot és a gyakorlati feladatokat is. A kontingens lövész beosztású szakállománya végrehajtotta az EUFOR műveleti századnál rendszeresített speciális és kollektív fegyverekkel történő felkészülést is. Ennek végén, április 5-én, a dóci lőtéren éles lőfeladatokat hajtottak végre. Lőttek gépkarabéllyal, géppuskával, távcsöves puskával, sörétes puskával, valamint gránátvetővel. 

A kiképzés utolsó fázisa, az úgynevezett kötelékkiképzés április 16-án kezdődik a szentesi ezrednél. 

 
1595934026
 
1595934026

 
 Fotó: Csóti Péter őrvezető és a szerző