Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szép meghalni a hazáért, virtust tenni a nemzetért”

Katonadalok a Stefánián

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Füzes Judith |  2024. szeptember 16. 17:32

A dunaszigeti Czina Ferenc nyerte meg Balogh Márton Katonadal Emlékverseny döntőjét, amit a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban rendeztek, szeptember 15-én.

v20240914_katonadal_emlékverseny_Stefánia_FJ (14)

A magyar katonadalok, katonanóták legjavát bemutató tíz versenyző produkcióját értékelve Rossa László, Tinódi Lantos-díjas zeneszerző elmondta: volt, aki népi stílusban, mások nótásabban énekeltek, igazodva természetesen a választott katonadalok stílusához. A dalválogatások is nagyszerűek voltak: egyesek a lakóhelyük népdalkincséből merítettek, mások egészen régi dallamokat, szövegeket kutattak fel.

Rossa László szerint külön öröm, hogy a versenyzők között a 81 éves, jászberényi Bolla János, és a 17 esztendős Hrabovszki Bende mellett minden korosztályból voltak énekesek.

Aranyos Károly nyugállományú ezredes, az emlékverseny főszervezője elmondta, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség célja az egyik legnagyobb népdalénekes zenei örökségének megőrzése, s egyben a katonadalok, baka- és huszárnóták népszerűsítése. A nemes célt pedig a honvédelmi tárca, kiemelten dr. Czermann János stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár támogatta. Az első alkalommal megrendezett verseny védnöke Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára volt.

A verseny győztesei:

1. helyezett: Czina Ferenc (Dunasziget)
2. helyezett: Máté Miklós (Esztergom)
3. helyezett: Jánosi Attila (Budakeszi)

Különdíjat kaptak: Hrabovszki Bende (Békéscsaba), Kun István (Erdély), Szigligeti Gábor (Kerta).