Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák a gáton! (Folyamatosan frissül)

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: „a Magyar Honvédség itt van, számíthatnak ránk, vigyázunk önökre!”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2024. szeptember 16. 9:20

A Magyar Honvédség kijelölt állománya is részt vesz az árvíz elleni védekezésben. Folyamatosan frissülő cikkünkben tájékozódhatnak arról, hogy a honvédség különböző alakulatai hogyan nyújtanak segítséget a lakosságnak – avagy: katonák a gáton, 2024-ben is! (Cikk frissült: 17.11)

20240916_árvízvédelem_Neszmély_KG_2

14.50

Miniszteri terepszemle – a Magyar Honvédség készen áll, teszi a dolgát, és vigyáz a magyarok épségére és vagyonára!

13.38

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a Magyar Honvédség felkészült (MTI)

A Magyar Honvédség felkészült, készen áll és jelenleg 367 katona teljesít szolgálatot a gátakon – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfőn Nagy István agrárminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón, Mosonmagyaróvár határában a Lajta gátjánál.

A honvédelmi miniszter kiemelte: három órán belül több mint ezer katonát tudnak megmozdítani, 24 órán belül pedig több mint négyezret. Amennyiben ennél több katonára lenne szükség, akkor a területvédelmi tartalékosokat mozgósítják. Elmondta, hogy a Lajtánál jelenleg a győri Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred 150 katonája teljesít szolgálatot. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy szükség esetén H-145-ös helikoptereket és páncélos, illetve úszni tudó járműveket is be tudnak vetni. Kitért arra, hogy a Bécsi-medencében sok eső esett, ami azt jelenti, hogy a Dunán elérheti a víz szintje a 2013-as szintet, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál megközelítheti az 1997-es és 2009-es szintet. Hangsúlyozta: a katonák várják, hogy bárhol, ahol szükség van rájuk, bevethetők legyenek.

„A Magyar Honvédség itt van, számíthatnak ránk, vigyázunk önökre” – tette hozzá.

Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a katonák jelenleg a Lajta gátjait magasítják homokzsákokkal. A folyón lezárták azokat a zsilipeket, amelyek a városba vinnék a vizet, így a Lajta és a Malom-ági Lajta vízszintje alacsony – mondta, hozzátéve, hogy ha szükség lenne rá, megvannak a tervek arra, hogy szükségtározót nyissanak és a termőföldekre vezessék el azt a vizet, ami veszélyeztetné Mosonmagyaróvár biztonságát. Az agrártárca vezetője kiemelte, hogy Magyarország többször átélt már hasonló méretű árvizet, a kormánynak van gyakorlata és tapasztata abban, hogy hogyan kell megvédeni az országot ilyen természeti katasztrófa esetén. Nagy István szólt arról is, hogy az önkéntesek egyelőre az önkormányzatoknál jelezhetik segítő szándékukat, ahol elérhetőségeik megadását követően, szükség szerint tájékoztatják őket arról, hogy hol és milyen formában tudnak segíteni a védekezésben.

(Fotó: Kormány Gábor)

12:37

Ott vagyunk, ahol szükség van ránk!


Az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonái és speciális kétéltű járművei is részt vesznek az elmúlt napok heves esőzései miatt kialakult árhullám elleni védekezési feladatokban.

12.08

Neszmélyen és Pilismaróton védekeznek a tatai katonák (MTI)

A Magyar Honvédség Klapka György páncélos dandárjának katonái hétfő reggeltől Neszmélyen és Pilismaróton (lásd fenti felvételeinken) hajtanak végre árvízvédelmi feladatokat – mondta el a tatai helyőrségű dandár parancsnoka a pilismaróti Duna-parton tartott sajtótájékoztatóján.

Tóth István ezredes tájékoztatása szerint a páncélosdandár állományából három munkacsoportot vezényeltek a gátak és töltések mellé, ahol a védművek megerősítését és a töltések magasságának növelését végzik el. Az ezredes hozzátette, a katonák szakmai irányítását a vízügyes szakemberek végzik. Még érkeznek be a különböző igények a Magyar Honvédséghez, mely felkészült arra, hogy szükség esetén, döntéselőkészítést követően további munkacsoportokat vezényeljen a helyszínekre. Az MTI információi szerint hétfő reggel Neszmélyen 55 katona, Pilismaróton pedig 114 egyenruhás segíti a védekezést. Az MTI tudósítja hétfő délelőtt a helyszínen azt tapasztalta, hogy a katonák a szemerkélő esőben épp fóliával fedték be a gátat, ezzel védve a töltést az átszivárgó víz ellen. A fóliázott részt pedig homokzsákokkal magasították és erősítették meg. A honvédelmi miniszter reggel a Facebook-oldalán azt közölte, hogy Szentesről úton vannak PTSZ-M lánctalpas kétéltű járművek, amelyek Pilismarótnál segítik a védekezési feladatokat.

(Fotó: Rácz Tünde)

 9.03

Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban   ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A résztvevők meghallgatták a védekezésben érintett valamennyi állami szerv vezetőjének jelentését. A helyzetértékelést követően a vezetők meghatározták az azonnal végrehajtandó feladatokat, valamint jóváhagyták a következő napokra vonatkozó árvízi védekezési terveket. Orbán Viktor megállapította: a védekezéshez szükséges személyi, technikai és anyagi erőforrások rendelkezésre állnak – mondta Havasi Bertalan. Az ülésen részt vett többek között dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.

D_MTI20240916001

8.52

Győri és székesfehérvári katonák is részt vesznek az árvízi védekezésben

Elindult a kijelölt állomány a győri laktanyából, hogy a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Védelmi Bizottság kérésére a Lajta magyarországi szakaszán, Mosonmagyaróvár térségében, több helyszínen, a vízügyi szakemberekkel szoros együttműködésben dolgozzanak a veszélyeztetett területek védelme és a lakosság biztonságának érdekében.

20240916_árvízvédelem_győriek_székesfehérváriak (1)

8.45

A Magyar Honvédség felkészült a segítségnyújtásra

A haderő képes gyorsan és hatékonyan támogatni az árvízvédelmi feladatokat, együttműködve a vármegyei védelmi bizottságokkal és az árvízvédelmi szakemberekkel. A rendelkezésre álló erőforrások és a szárazföldi, valamint légi technikai eszközök biztosítják a lakosság védelmét – írták a Magyar Honvédség közösségi oldalán.

202409_árvízvédelem_2

8.34

A magyar katonákra mindig lehet számítani!

A Magyar Honvédség készen áll arra, hogy támogatást nyújtson az árvízi veszélyhelyzet kezelésében! Az árvízvédelmi feladatokat ellátó egységek készenlétben állnak, katonáink segítségével biztosítjuk a lakosság védelmét és biztonságát – írták a Honvédelmi Minisztérium Facebook-oldalán.

202409_árvízvédelem_3

Szeptember 16, hétfő, 8.15

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: úton vannak a lánctalpas kétéltű járművek Szentesről Pilismarótra

A miniszter azt írta: a Magyar Honvédség számos eszközzel részt vesz az árvízvédelemben. Szentesről úton vannak PTSZ-M lánctalpas kétéltű járművek, amelyek Pilismarótnál segítik a védekezési feladatokat – tette hozzá. Kiemelte: a magyar emberek biztonságánál semmi sem lehet fontosabb.

202409_árvízvédelem_PTSZ_2