Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerbia egy horvát háborús veterán kiadatását kérte

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 23. 13:51

Szerbia átadta a boszniai hatóságoknak egy sebesült szerb hadifoglyok megölésével vádolt horvát háborús veterán kiadatására vonatkozó hivatalos kérelmet – mondta el Bruno Vekaric háborús bűntettek ügyében eljáró ügyész a B92 független belgrádi rádióban.

Tihomir Purdát január elején vették őrizetbe Bosznia északi részén – a bosnyák-horvát határon, Orasje átkelőnél – egy szerb kezdeményezésre kiadott Interpol-körözés alapján, és azóta is kiadatási őrizetben tartják. A horvát sajtó szerint Vukovár önkormányzata átszámítva 100 ezer forintos gyorssegélyt folyósított Purda családjának.

Az illetékes horvát bíróság csütörtökön közölte, nem kéri a terhelt kiadatását, mert nincs alapja annak, hogy büntetőeljárást indítsanak ellene Horvátországban.

A letartóztatás hírére veteránszervezetek tüntetéseket szerveztek az adriai országban. Az ügyben pénteken Jadranka Kosor horvát kormányfő is megszólalt; azt mondta, az a legfontosabb, hogy a horvát szervek megállapították, hogy Purda ártatlan. Hozzáfűzte, reméli, ez elegendő érv lesz „a szomszédos országok számára", és Purda mihamarabb hazatérhet.

A 41 éves, háromgyermekes családapát és a délszláv háború két másik horvát veteránját azzal vádolják Szerbiában, hogy 1991 novemberében a kelet-horvátországi Vukováron megöltek két sebesült szerb katonát.

Egy horvát internetes portálon nyilvánosságra hozták 340 olyan horvátnak a nevét, akiket Szerbiában háborús bűnök elkövetésével vádolnak.

Tomislav Ivic, a horvát kormány háborús veteránokkal foglalkozó – egyben családügyi – minisztere pénteken azt mondta, közvetlen összefüggés lehet az interneten megjelent lista és horvát háborús veteránok őrizetbe vétele között. Tavaly a szerb-bolgár határon feltartóztattak egy másik horvát háborús veteránt, bizonyos Veljko Maricot. Azzal vádolják, hogy a horvát-szerb háborúban 1991 őszén Kelet-Horvátországban megölt egy idős szerb civilt.