Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bolívia kínai kiképző-harci gépeket vásárol

Szöveg: JETfly |  2011. január 23. 14:52

A bolíviai védelmi minisztérium hat darab K-8 Karakorum típusú kiképző-harci gépet vásárol Kínától, nyilatkozta a bolíviai légierő parancsnoka, Tito Gandarilla. A megrendelt gépeket előreláthatólag már 2011 áprilisában megkaphatja a légierő. A K-8-asokat a dél-amerikai ország kínai export hitelből szerzi be, ezzel a lépéssel a légierő harci típussal is bővül, ugyanis Bolívia légiereje eddig csak kiképző és szállító repülőgépekkel rendelkezett.

Gandarilla továbbá hozzátette, hogy a frissen beszerzett gépekre legalább még 15-20 évig számít a légierő. Bolívia a K-8-as kiképző-harci gépeket a közeljövőben több feladatra is be kívánja vetni, többek között kábítószer-kereskedők elleni harcra, valamint belbiztonsági és határrendészeti feladatok ellátására.

A drogcsempészek elleni harcra az ország vezetése orosz fejlesztésű, többcélú helikoptereket is be kíván szerezni, arról azonban, hogy konkrétan melyik típusról is van szó, nem nyilatkoztak.
A kínai repülőgépek és az orosz helikopterek szükségességéről még 2010 januárjában született döntés.

Lényegében a katonai erő fejlesztéséről akkor esett szó, mikor is Evo Morales, Bolívia elnöke kiutasította az ország területéről azt az amerikai szervezetet, melyek a kábítószer kartelek elleni műveletekben vettek részt. A hírhez kapcsolódik, hogy még 2008-ban Bolívia tárgyalásokat folytatott Csehországgal is, hat darab L-159-es kiképző-harci gép beszerzéséről. A gépeket akkor 58 millió dollárért meg is kaphatták volna, azonban a Pentagon megvétózta a szerződés aláírását, ugyanis az L-159-es számos amerikai fejlesztésű részegységet tartalmaz.

1595913047